Annons

Annons

Zafer är Malmös första gondoljär

I sommar går det att sakta glida fram på Malmös kanal i en äkta venetiansk gondol. Den exotiska farkosten framförs av gondoljären Zafer Taylor som naturligtvis sjunger för sina passagerare.

Dela
(21)

4
Visa bildspel

/
Zafer är Malmös förste gondoljär
Zafer är Malmös förste gondoljär
Zafer är Malmös förste gondoljär
Zafer är Malmös förste gondoljär
...
Visa mer

Det var i bilen, på motorvägen någonstans norr om Malmö, som idén första gången dök upp i Zafer Taylors huvud: En äkta venetiansk gondol i Malmös kanaler – varför inte?

Och till skillnad från de flesta har Zafer för vana att faktiskt förverkliga sina idéer – hur galna eller svårgenomförda de än är.

Annons

—Jag hade helt enkelt svårt att få den där idén ut ur huvudet. Jag såg framför mig hur majestätiskt det skulle se ut med en gondol som sakta glider fram på kanalerna och när jag väl började undersöka saken så blev jag nog lite besatt av hela grejen, berättar Zafer.

Det skulle visa sig att det inte var någon enkel sak att hitta en gondol, köpa den och transportera ända upp till kalla Norden. Men efter idogt sökande på nätet, otaliga telefonsamtal och förhandlingar så lyckades Zafer till slut med uppgiften.

Övade i Venedig

Vintern 2014 körde Zafer själv med ett släp ner till Italien och hämtade hem båten. Innan dess hade Zafer fått lära sig att manövrera gondolen på plats i Venedig, stående i aktern med en enda åra. En mycket svår konst som kräver lång träning.

För ett drygt år sedan skedde premiärturen och sedan dess har många Malmöbor och tillresta turister tagit en tur i den stilfulla båten.

—För många är det förstås väldigt romantiskt med gondoler och jag har haft folk som har friat till varandra, förlovat sig och andra har firat bröllopsdagen här med en flaska champagne. Men det är förstås inte bara romantik, för en del är det bara en härlig stund att få åka lite stilfullt och annorlunda, säger Zafer.

Förvånade blickar

Ryktet om den exotiska farkosten som trafikerar Malmös kanal sprider sig. Men fortfarande är det många som helt tappar hakan när Zafer kommer glidande med den svartblänkande gondolen, iklädd den traditionella randiga tröjan och stråhatten lite på svaj.

—Givetvis sjunger jag för mina passagerare också, allra helst när vi passerar under någon av broarna. Det blir förstås klassiker som ”O sole mio” men ibland kör jag lite modernare sånger också, berättar Zafer som bredvid sitt arbete som gondoljär också är musiker samt tillverkare av surfingbrädor. Bland mycket annat.

—Jag har alltid levt efter devisen att man inte kommer att ångra det man har gjort i livet, utan det man inte har gjort. Vi får väl se vad nästa projekt blir!

 

Läs mer: 

Nina flyr till grottan för att överleva

8 saker du inte visste om Clementine Churchill

Följ med Tareq Taylor till Malmö

 

Text och bild: Jakob Hydén


Läs mer om:

Dela
(21)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…