Annons

Annons

Yoghurtmaskin – något för Sverige?

Dela
(0)

yoghurtmaskinHulterstamC

Yoghurtmaskin – något för Sverige? Bild lånad av https://hulterstam.wordpress.com/ FOTO: CHARLOTTE HULTERSTAM

Har du hört talas om yoghurtmaskiner för hemmabruk? Inte? Det hade inte jag heller, innan jag flyttade till Shanghai. Här används de av många, både kineser och inflyttade västerlänningar. Jag har inte skaffat en yoghurtmaskin än och har tusen frågor. Jag ställer dem till Charlotte Hulterstam (läs hennes fina Shanghai-blogg här)

Annons

Hej Charlotte! Du har alltså skaffat en yoghurt-maskin. Varför?

Jag fick tips om att det fanns yoghurtmaskiner via min kompis Karin. Hon hade också förgäves försökt hitta naturell yoghurt i affärerna här i Shanghai. Det är i princip omöjligt att få tag på det. De som finns är antingen pyttesmå, alternativt kostar ca 80 SEK/litern (!). Alternativet är att köpa sötad yoghurt, och jag vill helst inte bara servera sötad yoghurt hemma.

Gilla Hemmets på Facebook
Hulterstam2

Charlotte Hulterstam.

Hur funkar den?

Den är väldigt enkel att hantera, annars hade jag aldrig skaffat den. Man häller i 1 liter mjölk plus 0,5 dl naturell yoghurt i den speciella skålen som hör till maskinen. Maskinen värmer skålen och innehållet till ca 40 grader och håller därefter temperaturen konstant. Skålen får stå i maskinen i 24 timmar. Därefter måste skålen stå i kylen i ca 12 timmar. Sedan är yoghurten färdig! Hur bra som helst!

Blir det gott?

Ja, det blir jättegott, eller… det smakar precis som vanlig naturell yoghurt.

Lucie, som bor hos oss just nu, säger att yoghurtmaskinerna kom till hennes hemland Frankrike för ungefär tre månader sedan. Trenden blev dock kort. ”Vi fransmän är för lata”, säger Lucie. Vad tror du, skulle yoghurtmaskiner kunna bli en trend i Äkta Vara-/surdegs-Sverige?

Jag har faktiskt funderat på det. Kanske det skulle finnas några som plockar upp trenden, bara för att de vill skaffa ännu en maskin. Men majoriteten av svenskarna skulle nog fortsätta köpa sin yoghurt i affären. Dels kostar det inte speciellt mycket att köpa yoghurt, dels är utbudet med olika smaker och fettnivåer svårt att slå med en liten yoghurtmaskin. Det är trots allt inte jätte-effektivt att behöva vänta två dygn på en liter yoghurt…

Ditt bästa yoghurt-recept?

Mitt bästa yoghurtrecept är nog tzatziki. Min man Simon älskar vitlök. Vi brukar inte göra det så himla komplicerat. Vi häller upp naturell yoghurt efter behag, pressar ner ganska så många vitlöksklyftor. Ibland kostar vi på oss att låta den rivna gurkan rinna av innan vi blandar i den. Salta och peppra! Sedan är det klart! Gott!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…