Annons

Annons

Yasmine fann sin okända pappa på Facebook!

Dela
(0)

Inrikes

Yasmine Ströberg fick en smärre chock när hennes okända pappa plötsligt dök upp på hennes Facebooksida. Ett halvår senare tog hon mod till sig och skrev ett svar. I somras träffades de för första gången – ett möte som rörde upp starka känslor…

Annons

Yasmine Elisabeth Karin Anna Ströberg, är du min dotter?
Den frågan fick 19-åriga Yasmine våren 2011 på sin Facebooksida på internet.
– Den var från en vilt främmande man. En främling som var min pappa. Jag läste det han skrivit men det gick inte in, säger Yasmine i Hemmets Veckotidning nr 46.
Hennes första tanke var att inte svara.
– Jag hade aldrig saknat en pappa för jag har haft det så bra med min mamma, som sa att hon ville att jag skulle avgöra själv. Hon var bara rädd att jag skulle bli ledsen om pappa inte motsvarade mina förväntningar. Men jag hade inga förväntningar. I stället var det som om det inte hade med mig att göra, mitt liv var precis som jag ville ha det. Hade inte han tagit kontakt är det tveksamt om jag själv letat efter honom. Kanske när jag blivit äldre. Men nu känner jag att vill jag vara med pappa hela tiden, ta igen tiden vi har förlorat!
Yasmine bor i Lund med sin mamma, har hunnit fylla 21 och har energi som få. Hon studerar ekonomi, är vice ordförande för ett utskott i Lundaekonomerna, arbetar i Ekonomihögskolans reception och är internationell fadder. Redan i tvåan i gymnasiet började hon tjäna egna pengar
– Jag är bra på att spara och tycker inte om bortskämdhet, säger Yasmine.
I tio år spelade hon handboll i Lugi och planerar att springa Stockholm Marathon i juni nästa år. En självständig tjej, mycket målmedveten och ivrig att upptäcka världen. Lik sin mamma när hon var yngre.
– Ja, i början av 1990-talet, när mamma var runt 30, hade hon sparat tillräckligt med pengar för att ge sig ut på en jordenruntresa.
Australien blev det längsta stoppet och det var där i Sydney som kärleken slog till. På hotellet där mamma Jeanette bodde arbetade en viss Bernie Manalac från Filippinerna och de två blev snart ett par. Så småningom upptäckte de dock att de inte kunde leva ihop, kulturskillnaderna var för stora, och Jeanette åkte vidare.
– Mamma hade på känn att hon var gravid redan under hemresan och blev överlycklig när det visade sig vara sant, hon hade länge längtat efter barn. Mamma och pappa brevväxlade en tid, han hade ju rätt att få veta och tog på sig faderskapet.
Yasmine har sett bilder på sin pappa men varken hon eller mamma Jeanette visste var han var.
– Han vill inte ha kontakt, tänkte jag. När jag gick i lågstadiet levde de andra barnen som i en prinsessvärld med mammor och pappor. Jag saknade ingenting, men i den åldern var det lite jobbigt att inte kunna svara på frågor om min pappa. Nu kan jag det! Pappa bor i New York och han är bäst! Varje gång jag tänker på honom blir jag glad och det är kul att kunna prata om honom.
Yasmine var inte redo
När Yasmines pappa tog kontakt på våren 2011 var hon inte redo känslomässigt, men hennes kompisar tjatade på henne att svara. Och ett halvår senare, hösten 2011, fick Bernie äntligen ett svar från Yasmine: Jo, hon var hans dotter. Ingen annan än han skulle ju kunna känna till alla tre av hennes mellannamn…
– Pappa och jag började skriva till varandra, men jag fick uppfattningen att han var lite tillbakadragen. Det var egentligen hans fru Cecilia som jag kommunicerade med mest. Vi fick jättebra kontakt.
Det visade sig att det var Cecilia som letat upp Yasmine eftersom Bernie fått en cancersjukdom, som dock är under kontroll.
– Det första jag ville veta var om jag hade syskon, för det har jag alltid önskat mig. Men Cecilia och Bernie kunde aldrig få egna barn. Pappa skrev att de bodde i New York sen åtta nio år tillbaka men att han hade alla sina släktingar utom sin mor i Australien. Och bara någon vecka tidigare hade jag och mina kompisar köpt biljetter för att resa till Australien!
”Då måste du träffa min familj!” skrev Bernie.
– Han har fyra systrar med familjer och när jag kom blev det stort ståhej. De grät, ville kramas hela tiden, och sa att jag var ett mirakel. De var jättegulliga men det blev bara för mycket att vara tvungen att stå i centrum och få allas uppmärksamhet hela tiden. Det kändes också konstigt att träffa dem innan jag träffat pappa.
Efter några dagar reste Yasmine och hennes kompisar vidare runt i landet.
– Jag har aldrig varit så lycklig som under tiden i Australien, även om jag saknade mamma jättemycket. Vi surfade vid Bondi Beach (Australiens mest kända surfstrand) och vi campade och såg koalabjörnar i träden runtomkring. Och det lustiga är att precis som mamma blev jag kär i en kille i Sydney…
När Yasmine kom hem strax före jul i fjol hade hon hade varit borta i över ett år. Hon började studera ekonomi vårterminen 2013 och arbetade vid sidan om. Till sommaren hade hon lyckats spara ihop pengar till en ny resa.
– Jag och mina kompisar bestämde oss för att åka till USA i augusti innan terminen började. Det var inte på grund av pappa, det hade känts hemskt om vårt möte blivit misslyckat, men vi bestämde så klart träff i New York. Första dagen skulle vi ses till frukost och kvällen innan började jag bli nervös för första gången. Hjärtat bultade och jag var helt panikslagen. Och hemma satt mamma och var jätteorolig för att jag skulle bli besviken.
Men det blev som i en film. Yasmine steg ut genom vandrarhemmets dörr och på andra sidan den trafikbrusande gatan stod en man som sken som en sol, med exakt samma leende som hon. Där stod de på var sin sida av gatan utan möjlighet att ta sig över…
–Så fort jag såg pappa fick jag ett lugn i kroppen, det var underbart. All min stress och nervositet försvann. Vi klickade direkt, kramades och skämtade. Han var inte alls tillbakadragen som jag trott. Han svarade på mina frågor redan innan jag ställt dem. Jag var inte bortglömd, han hade flyttat tillbaka till Filippinerna och försökt få tag i mig genom svenska ambassaden där. Men de begärde att han först skulle betala underhåll för mina första fyra levnadsår och pappa blev jätteledsen, han skulle aldrig kunna trolla fram så mycket pengar. Och på den tiden fanns inte Facebook så det var inte så lätt att hitta folk.
Åt svenska köttbullar
Efter mötet kunde mamma Jeanette andas ut när Yasmine ringde hem och berättade att Bernie var så mycket mer än hon förväntat sig och att hon redan kallade honom pappa. Att han å sin sida berättat för alla som kom i deras väg att Yasmine var hans dotter och hur stolt han var.
Yasmine träffade även Cecilia och fick veta att de mötts på universitetet i Filippinerna. De var bägge lärare men i New York arbetade de som personliga assistenter.
– Vi fann varandra direkt! Bland annat var vi på Ikea och åt köttbullar och Cecilia och hennes syster köpte 50 chokladkakor, den godaste choklad de visste. De hade ingen aning om att allt var svenskt!
Efter mötet skrev Bernie om hur underbart det var att kallas pappa, att han och Cecilia älskade Yasmine och var stolta över den person hon blivit. Att de beundrade Yasmines mamma för hur hon hade uppfostrat henne.
– Pappa och jag är lika, har samma leende, samma färger, samma sätt att sitta med ena benet uppe när vi åt, och vi har lika lätt att ta beslut. Men hade jag vuxit upp med pappa tror jag att jag varit annorlunda. Kanske hade jag blivit bortskämd, funderar Yasmine.
Hon vill gärna åka till Filippinerna med pappa för hälsa på sin farmor. Och så småningom vill både far och dotter bosätta sig i Sydney.
– Pappa sa: ”Just nu har jag mitt liv här och du har ditt i Sverige. Först och främst ska du göra färdigt dina studier!” Och jag håller med, mitt liv är här.
Men nu vet Yasmine vad det är att längta efter en pappa.
– Jag känner sådant sug att vara med honom, att lära känna honom bättre. Och det kommer att bli så, det vet jag. Vi skriver till varandra när det händer något och till jul har jag kanske sparat ihop nog med pengar för att åka tillbaka till New York. Och mamma är så glad för min skull, att jag vid 21 års ålder även fått en pappa att älska, säger Yasmine. Det är perfekt!

Text: Anncy Göranson

Foto: Stig-Åke Jönsson, Pontus Höök

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…