Annons

Annons

Vörtbröd med äpple

Dela
(0)

Saftigt vörtbröd

Lite rivet äpple i degen gör bröden extra saftiga.

Extra saftigt vörtbröd

2 bröd
1 dl russin
vatten
50 g jäst
1½ dl julmust
3 dl porter
2 tsk salt
¾ dl mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
½ tsk malda kryddnejlikor
1½ tsk malen ingefära
1 rivet äpple
10 dl rågsikt
3½–4 dl vetemjöl special
50 g mjukt smör
Ugn 250°, 200°

Annons

Gör så här
1. Lägg russinen i en skål. Häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt stå och dra minst 2 tim. Rör ut jästen med julmusten och portern. Ta i salt, sirap, kryddor, äpple och ca hälften av rågsikten och vetemjölet.
2. Klicka i det riktigt mjuka smöret under omrörning. Låt russinen rinna av. Tillsätt dem och det mesta av det resterande mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk ca 1½ tim.
3. Dela degen i två delar. Forma till bröd och lägg dem på plåt med bakpapper. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
4. Sätt in bröden längst ner i ugnen, 250°. Sänk värmen till 200° direkt. Grädda i ca 40 min.

Av Kristina Palmenäs
Foto: Pontus Ferneman

Vill du baka fler bröd? Vad sägs om goda frukostbullar eller gyllene brytbröd!



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…