Annons

Annons

Vivian blev vän med sin exmans nya fru

En skilsmässa behöver inte sluta med kapade band – den kan tvärtom skapa nya. Efter separationen från sambon Lasse blev Vivian Cardinal god vän med Lasses nya fru Camilla. Nu umgås alla tillsammans och familjen har blivit dubbelt så stor!

Dela
(494)

4
Visa bildspel

/
Vivian blev vän med sin exmans nya fru
Vivian blev vän med sin exmans nya fru
Vivian blev vän med sin exmans nya fru
Vivian blev vän med sin exmans nya fru
...
Visa mer

Vivian och Lasse var lite över tjugo när de blev ett par. Efter några år kom tvillingarna Sandra och Lovisa och med dem en hektisk småbarnstid. Romantiken fick stryka på foten och snart stod det klart att kärleken hade utvecklats till en kompisrelation. De kom gemensamt fram till att de ville separera. Inte för att de inte tyckte om varandra eller för att de bråkade. Utan för att det var dags att gå vidare.

Annons

—Separationen drog väl kanske ut på tiden, eftersom vi kom så bra överens. Men hösten 1999, när flickorna var sju år, flyttade jag till en lägenhet medan Lasse bodde kvar i huset. Flytten gick friktionsfritt och vi kunde prata om allt, både om bohaget och hur vi skulle göra med barnen. Vi hade barnens bästa i fokus och för dem var det värdefullt att kunna bo kvar i huset. Jag hade nyckeln kvar och kunde komma och gå i mitt gamla hem, säger Vivian.

Drygt ett år senare träffade Lasse en ny kvinna, Camilla, och 2001 flyttade hon in i huset och fick axla rollen som extramamma till Sandra och Lovisa. Med tanke på att Vivian var så närvarande ligger det nära till hands att anta att Camilla skulle bli upprörd. Vem vill konfronteras med makens ex i sitt eget hem?

—Visst hade jag ögonblick av svartsjuka och osäkerhet i början, mest för att Vivian var så lätt att tycka om. Hur skulle jag kunna konkurrera med henne? Det hade nog varit enklare att ta avstånd om hon hade varit avig mot mig. Men jag visste också att hon och Lasse var klara med varandra känslomässigt och han var väldig tydlig med att visa att jag var hans kärlek. Jag hade dessutom inte tid att grubbla på Vivians roll i våra liv, eftersom jag hade fullt upp med att anpassa mig till en ny familj med allt vad det innebär, säger Camilla och berättar att det hände att hon fick syrliga kommentarer från andra som undrade om det inte kändes konstigt att flytta in i Vivians gamla hem.

—Nog kunde det kännas lite märkligt att Vivian var så hemmastadd i ”mitt” hus. Om någon spillde vid matbordet sprang hon och hämtade en trasa. Hon visste till och med bättre än jag var allting fanns! Och på väggen satt ett foto på en höggravid Vivian… Men trots att det var tjejernas mamma tog jag ner det efter ett tag, säger Camilla med ett leende.

Vivian nickar instämmande. Det märks att hon och Camilla är tajta. De hakar i varandras meningar och är ömsint samspelta, såsom riktigt nära vänner är.

—Jag gillade Camilla från första stund. Jag kände att Lasse hade träffat en bra tjej och var genuint glad för hans skull. Det fanns ingen missunnsamhet eller svartsjuka mellan oss, bara god vilja och ambitionen att barnen skulle må bra. Jag såg Camilla som en tillgång för mina döttrar, säger Vivian.

Införde rutiner

Camilla berättar att hon i början var lite orolig för att trampa Vivian på tårna och ”ta över” för mycket när det gällde barnen. Var det okej att köpa klänningar till flickorna? Hur mycket plats kunde hon ta? Men det visade sig vara onödiga farhågor.

—Vivian var helt prestigelös. Hon tyckte bara att det var kul att jag tog plats och fixade med flickornas kläder till exempel, säger Camilla och Vivian nickar bekräftande.

—Jag tyckte att det var toppen, eftersom jag inte är så intresserad av att shoppa. Jag såg ju att barnen tyckte om Camilla och det gjorde mig glad. Jag kände mig aldrig orolig för barnen när de var med henne och Lasse. Camilla tillförde massor i deras liv och hon var otroligt omtänksam. Fast lite mer struktur ville hon ha, där är vi ganska olika. Varken jag eller Lasse höll särskilt hårt på tjejernas sovtider till exempel, när vi levde ihop, säger Vivian med ett skratt och berättar att Camilla såg till att schemalägga mer i barnens vardag.

—Jag införde lite nya rutiner. Om jag i början var lite konfunderad över att Vivian var så närvarande i våra liv så försvann den känslan snabbt. Jag gillade henne och tyckte att vi samarbetade bra kring barnen. Vår lite okonventionella relation kändes helt oproblematisk. Jag såg ju hur praktiskt det var att inte krångla.

När Vivian 2001 träffade sin nuvarande man Andreas införlivades även han i den nya familjekonstellationen.

—Annars hade det nog inte fungerat. Jag var väldigt tydlig inför Andreas om varför det var viktigt för mig att ha en bra relation med mina barns far. Jag tror att om man kan prata öppet med varandra så löser sig det mesta, säger Vivian och berättar att Andreas utan knot accepterade Vivians och Lasses vänskap, barnen och Camilla. I dag har han och Lasse blivit goda vänner som träffas, vid både släktfester och andra tillfällen.

Fick ”syskonssykon”

För tio år sedan blev Camilla och Lasse föräldrar till Olle. Två år senare kom Emil. Vivian och Andreas blev också föräldrar i ungefär samma veva när Alice, som nu är sju år, föddes. Inom loppet av några år utökades storfamiljen med tre barn, som inte har några blodsband, men som kallar sig för ”syskonsyskon”. De är nära i ålder och träffas ofta. Alice har en självklar sovplats hemma hos Lasse och Camilla och deras pojkar är i sin tur alltid välkomna hem till Vivian, Andreas och Alice.

—Vi ställer upp som barnvakter för varandra väldigt ofta. Det känns givet att fråga Camilla i första hand om jag behöver jobba till exempel, säger Vivian.

Ett gott bevis för hur inkluderande hela familjen är, även de familjemedlemmar som inte hör till ”kärnan”, är att Alice brukar få julkort från Emils och Olles farmor, alltså Vivians före detta svärmor. Hon är inte Alices riktiga farmor, men ser ändå Alice som sitt extrabarnbarn. Och när Camilla och Lasse gifte sig kom Vivians två extramammor, Siw och Berty – som varit hennes stöd under uppväxten och som är väldigt viktiga personer i hennes liv – på bröllopet. Trots att de egentligen hörde till Vivians sida – och dessutom inte ens var riktig släkt!

Att fira födelsedagar och andra högtider tillsammans är en självklarhet. Då är alla barnen närvarande, Vivian, Andreas, Lasse, Camilla, mor- och farföräldrar, syskon och andra närstående. Ingen tycker att det är ett dugg konstigt, trots att den lyckliga skilsmässan, där relationerna inte raseras utan byggs upp på nytt i nya konstellationer, ofta ses som normbrytande, provocerande och märklig.

—Det vanliga är ju att man förlorar delar av sitt umgänge vid en separation. Omgivningen tvingas välja ”sida”. På så vis påverkas andra också, vilket kan vara sorgligt, säger Camilla.

Blir provocerade

Hon minns en fest, kort efter separationen.

—Jag var inte bjuden, men där fanns många av mina vänner, Lasse och barnen. Det kändes jättemärkligt och lite ledsamt att stå utanför och ringa på dörren när jag skulle hämta flickorna. Jag tror att värdfolket också tyckte att det var jobbigt och säkerligen flera av gästerna. Men om vi bara hade pratat om det så hade jag kanske också kunnat komma. De valde säkert att inte bjuda in mig av någon sorts missriktad omtanke. Jag märker att folk ofta blir provocerade av min och Lasses relation, de fattar inte hur vi kan fortsätta att stå varandra så nära. Jag å min sida förstår mig inte på ex som förtalar varandra inför barnen eller som vägrar att kommunicera.

För Vivian är förhållningssättet att vara schyst och reko med den man har älskat självklart. Hon tror att det kan ha att göra med hur hon själv växte upp, med en ensamstående mamma som var härligt inkluderande och fördomsfri. För henne var det här med blodsband inte så viktigt. I trappuppgången där de bodde hjälptes alla åt med allas barn.

— Vi vill visa omvärlden att en separation inte måste innebära förluster och kapade band. För barnens skull måste man försöka samarbeta. Det är tragiskt när de kommer i kläm. Jag inser ju att vi är speciella med vår ”lyckliga” skilsmässa som har gett oss en större familj och nya vänner. Alla kan inte, och ska kanske inte, ha det så, av olika skäl. Men man måste i alla fall försöka vara generös mot varandra.

Att Vivians och Lasses nu vuxna döttrar känner stor tacksamhet över föräldrarnas goda hantering av separationen framgår med rörande tydlighet i det inlägg på Instagram som Lovisa skrev samma dag som Vivian intervjuades i radio: ”De har skött sin separation med mycket kärlek. Separationen har gett oss en dubbelt så stor familj och dubbelt så mycket kärlek.”


Läs mer om:

Dela
(494)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…