Annons

Annons

Visste du det här om våra jultraditioner?

Saffran, gran, bock och pynt... Varför är de så förknippade med just julen? Och när började eljusstakarna dyka upp i fönstren? Vi listar och förklarar 7 älskade jultraditioner!

Dela
(29)

8
Visa bildspel

/
Visste du det här om våra jultraditioner?
Visste du det här om våra jultraditioner?
Visste du det här om våra jultraditioner?
Visste du det här om våra jultraditioner?
Visste du det här om våra jultraditioner?
Visste du det här om våra jultraditioner?
Visste du det här om våra jultraditioner?
Visste du det här om våra jultraditioner?
...
Visa mer

1. Saffran – magisk krydda

Saffran ansågs ha en magisk kraft som var bra vid det viktiga julbaket. Både djur och människor skulle kalasa för att man skulle få välgång på fälten.

När luciafirandet lanserades i Sverige på 1800-talet bjöd lucia på lussekatter. De vise tvistar dock om ifall lusse syftar på helgonet Lucia eller Lucifer (djävulen). Enligt en tysk sägen uppträdde djävulen som katt och bullarna färgades gula för att hålla den ljusskygge djävulen borta…

Annons

 

2. Julklappsrimmet

Sägs komma från ett lantligt hyss på 1700-talet. Den busige smög in på granngården, knackade på dörren och slängde sedan in en halmfigur eller ett vedträ, en klapp, med en nidvers på rim, som förklarade presenten…

 

3. Grön och grann gran

På medeltiden var julgranen en helig symbol som man tog in i huset för att hålla onda makter borta. På 1700-talet började granar användas som dekoration i Sverige, en trend som kom från Tyskland, men det var först 100 år senare som nymodigheten riktigt slog igenom. I början var det småträd som ställdes på bordet eller hängdes i taket och som ofta dekorerades med saffranskringlor.

 

4. Tomtens föregångare

Experterna är osäkra på om julfiguren har sitt ursprung i åskguden Tors båda dragargetter – eller möjligen i traditionen att man kring jul slaktade en get. På 1800-talet var det ofta julbocken som delade ut klapparna i välbärgade hem i Sverige, men i början av 1900-talet övertogs hans syssla av tomten. Bocken är en av landets äldsta julsymboler och han har varit med i många spex, lekar och tävlingar. Förr klädde ungdomar ut sig till getabockar och sjöng julbocksvisor. Än i dag har många en halmbock under granen.

 

5. Varde (el)ljus

Utan experimentlusta – inga lysande idéer! Den elektriska adventsljusstaken uppfanns av 25-årige göteborgaren Oscar Andersson som arbetade på lagret på Philips. Oscar bad om att få ta vara på lampor från kasserade julgransbelysningar. På sin fritid köpte han en bågformad stearinljusstake i trä och testade att sätta 14-voltslampor i den. Experimentet lyckades men cheferna var njugga. Fem år senare, 1939, var elljusstaken en världssuccé!

 

6. Sagokungens hjärta

Vi har väl alla någon gång flätat ihop ett julgranshjärta av färgglada pappersark. Skaparen av detta klassiska julpyssel är ingen mindre än H C Andersen! Sagokungens stora hobby, förutom skrivandet, var att klippa silhuettbilder och minifigurer i papper. Hans första julhjärta i gult och grönt hade ingen hank, den tillkom tio år senare så att hjärtat blev en korg med plats för nötter eller gotter.

 

7. Grisen – lyckosymbolen

Grisen var bondgårdens viktigaste djur, utan den ingen festmåltid på julbordet. Med ett rött äpple i munnen på det dekorerade huvudet garanterades välstånd och fruktbarhet, enligt anor från fornnordisk mytologi.

Traditionen med marsipangrisar kommer från Tyskland där gottegrisen ges som lyckogåva vid nyår. Svinet är en lyckosymbol som sägs bringa tur, välgång och hälsa.

 

 

Läs mer

7 alternativ för dig som inte vill ha julgran

Ernsts Kirchsteigers 10 bästa julcitat

Virka tuffaste tomten

 

Av Maud Holmberg Klyft

Foto: Shutterstock, Wikimedia, IBL


Läs mer om:

Dela
(29)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…