Annons

Annons

Visst kan du spara sommarens hetta!

Dela
(0)

chili

Tänk att i mörkaste november kunna plocka fram en sparad dos av sommarens hetta. Det kan du! Passa på att lägg in lite av din favoritchili nu så kommer du garanterat att kunna svettas i höst också.

Annons

Det verkar vara ett riktigt chiliår i år. Och även om man som jag gillar stark mat är det svårt att att använda sig av alla fina frukter av släkten paprika. Torka eller lägg in – lätt som en plätt!

Själv har jag lagt in jalapenos – och blandat röda med gröna, men det går bra med alla chilifrukter som inte är för tjocka.

Det här behöver du:

8-16 jalapenos eller andra chilifrukter, 1 dl vatten, 1 dl vitvinsvinäger, 1,5 msk socker
1-2 tsk salt och 1-2 skivade vitlökar. Ev natriumbensoat.

Gör så här:

Skiva chilin. Koka upp ett lag av vinäger, vatten, socker. Lägg i chili och vitlök och låt sjuda cirka 5 minuter. Gillar du inte vitlök kan du utesluta den. Eventuellt kan du tillföra en knivsudd natriumbensoat på slutet för ännu bättre hållbarhet.

Naturligtvis kan du också torka dina chilifrukter – och det går hur bra som helst att göra det på en tallrik eller bricka i vanlig rumstemperatur. Eller varför inte trä upp på band som man gör i Ungern?  ett tredje sätt är att skapa en ring av kraftig ståltråd – som en lottring- och sticka frukterna i den. Dekorativt för köket också!

Text: Maud Holmberg Klyft Bilder: Maud Holmberg Klyft och Shutterstock

inlagd jalapenosjalapenos

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…