Annons

Annons

Virkbloggen har gett Pia vänner över hela världen

Dela
(0)

När Pia Lindén blev sjukpensionär startade hon en blogg och började lägga ut sina virkmönster där. Och plötsligt sitter det folk och virkar efter hennes mönster i Indien, Mexiko, Sydafrika, USA och hela Europa!

Annons

– Jag kan inte riktigt tänka mig att det sitter någon på Bahamans och läser min blogg, säger Pia i Hemmets Veckotidning nr 19.
Pia, 51,  virkar och bloggar hemifrån bostaden i Kalmar och håller som bäst på att virka en väst i ett flerfärgat garn. Katterna Herman och Sigge är nyfikna men har lärt sig att lek med garnnystan är inte att tänka på.
Pia designar mönster till bland annat handledsvärmare, sjalar, tröjor och väskor. Idéerna kan växa fram under promenader med hunden Torro eller när hon tittar i tidningar eller skyltfönster. Hennes blogg har läsare i Sverige men också i länder som USA, Kanada, Storbritannien, Indien, Mexiko och Sydafrika.
– Anledningen till att bloggen har så många besökare i andra länder är nog att jag även skriver mönstren på engelska.
Efter flera trafikolyckor som Pia varit med om har hon kronisk värk och är sjukpensionär. Vänstersidan av kroppen fungerar inte riktigt och därför kan hon inte längre sticka. Men hon kan virka och blogga i sin egen takt.
– Jag startade bloggen för att jag ville ha något att ägna mig åt. Det är fruktansvärt tråkigt att gå hemma som sjukpensionär men jag klarar inte av att jobba.
När hon startade bloggen i början av 2011 fick hon läsare med en gång.
– Helt fantastiskt att någon hittade mig över huvud taget. Det gjorde jag inte själv när jag googlade efter min blogg, säger Pia och skrattar.

Nu närmar hon sig en miljon sidvisningar, vilket står för antalet gånger som någon klickat på sidan. Hon märker av att hennes blogg är populär eftersom hon får väldigt många mejl från läsare.
– Jag vill sprida virkningen för att jag tycker det är roligt. Jag har fått mycket positiv respons och det har gjort att jag fortsatt, men jag får fler mejl än jag hinner svara på och jag kan tyvärr inte ge personlig hjälp med virkning när folk undrar om det.
Namnet på bloggen var självklart.
– När kompisar la in mitt telefonnummer i sina mobiler blev det ofta Virkpia för att hålla isär mig från andra med samma namn.
Alla mönster på hennes blogg är gratis men hon funderar på att börja ta betalt. Det tar tid för henne att göra nya beskrivningar. Hon ska virka, räkna ut så att mönstret passar och göra mönster för olika storlekar, samt fotografera virkningarna och publicera på nätet.
Hon har virkat och stickat sedan barnsben och vuxit upp bland kvinnor som handarbetat.
– Min mormor lärde mig att virka när jag var i sexårsåldern. Det blev ofta mormorsrutor som började bli populärt. Mamma lärde mig att sticka. Mamma hade syjunta och de var en grupp med kvinnor som träffades ofta. De hade jättekul tillsammans.
För Pia föll det sig naturligt att virka och sticka när hon växte upp. Handarbeta gjorde hon så fort hon fick chansen.
– Jag hade alltid ett garnnystan i väskan och virkade på rasterna i skolan.
Som andra duktiga handarbetare har hon flinka fingrar och virkar samtidigt som hon ser på tv.
– Mormorsrutor kan jag blunda och virka. De har kommit i ropet igen och går att virka på så olika sätt. Mormorsrutor är enkla att lära sig och kan användas till så mycket, till filtar, plädar, västar och annat. De går att virka av restgarner. Mormorsrutan är både älskad och hatad. Jag älskar att virka rutor av skilda slag men är trött på den vanliga mormorsrutan och virkar gärna varianter av den.
Pia är textilutbildad vid Önnestads folkhögskola. Hon håller även i enstaka virkkurser. Under åren har det blivit många virkade sjalar, sockor och plädar som hon gärna ger bort.
– Jag sparar inte mycket. Det mesta skänker jag bort till hjälporganisationer eller till släkt och vänner.
Hon har ett passionerat intresse för garn och har flera lådor fulla med garn i olika färger.
– Jag är alldeles hopplös vad gäller garn och lägger alldeles för mycket pengar på det. Nu får jag inte köpa mer utan först göra mig av med garnet jag har. Det börjar bli modernt med restgarnsprojekt så jag kan göra en tröja med många färger och rutor.
Pias favoriter är naturmaterial, framför allt ull och helst alpackaull.
– Det är mjukt och skönt att arbeta med.
Medan Pia visar sina virkningar kommer sonen och hans familj på besök. Pia har nyss blivit farmor och hon har virkat en bebisfilt till första barnbarnet, pojken Vidar.
– Självklart är filten i mjuk alpackaull, säger Pia.

Här är Pias blogg!

Text: Anna Smedberg

Foto: Kristina Wirén

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…