Annons

Annons

Virka mormors blomma!

Dela
(0)

Lika älskad som lätt att virka –  och innan du vet ordet av har du så många ”mormorsblommor” att de räcker till en kudde eller två! Ett perfekt sätt att ta tillvara restgarnerna och ett roligt handarbete i mellandagarna!

Annons

Det här behöver du:

Olika restgarner i ungefär samma kvalitet samt virknål i passande grovlek. En rund innerkudde ca 40 cm i diam och en avlång 50×25 cm. Svart linnetyg att sy kuddfodral av.

Mormorsblomma 1:a stolpen på v virkas alltid som 3 lm.

Virka 5 lm och slut dem till en ring med 1 lm. V 1: *2 st, 1 lm*, upprepa *–* 5 ggr. Byt färg och avsluta v med 1 sm i varvets 1:a st (= de 3 lm). V 2: (2 st, 1 lm, 2 st) i var och en av varvets lmb (totalt 6 ggr), avsluta v med 1 sm i varvets 1:a st. V 3: (3 st, 1 lm, 3 st) i var och en av varvets lmb (totalt 6 ggr), avsluta v med 1 sm i varvets 1:a st. V 4: 9 st i var och en av varvets lmb (totalt 6 ggr), byt färg och avsluta v med 1 sm i varvets 1:a st. V 5: *9 fm, 1 dst i lmb på det 3:e v*, upprepa *–* 5 ggr, avsluta v med 1 sm. V 6: Virka st hela v: 4 st, (*1 st, 1 lm, 1 st i nästa m*, 9 st) 5 ggr, *–*, 5 st, byt färg och avsluta v med 1 sm. V 7: Virka fm hela v, avsluta med 1 sm.

Montering Virka ihop blommorna: Lägg 2 blommor med avigsidorna mot varandra och börja virka i ett hörn: *1 st i blomman närmast dig, 1 lm, 1 st i den bortersta blomman, 1 lm*, upprepa *–* längs hela sidan. Lägg till nya blommor efter hand och fortsätt virka på samma sätt till önskad form och storlek. Var noga med att alla hörn kommer mitt för varandra. Fäst alla trådar.

Sy fast blommotivet på kuddfodralet med det garn du använde till monteringen. Gör tofsar och sy fast i hörnen på den avlånga kudden.

Kant på runda kudden Sy langettstygn runt kuddens kant. Använd garn i samma färg som tyget. Virka luftmaskbågar med nertag om vartannat langettstygn. Gör bågarna så pass stora att de buktar lite, våra består av 5 lm. Virka sedan 1 varv stolpar så att kanten blir lite vågig, vi virkade 4 st i varannan båge och 6 st i varannan.

Kuddtips!

* Sy fodralen någon centimeter mindre än innerkuddarna så blir kuddarna fasta och fina.

* Gör den runda kuddens bakstycke i två delar med öppning/söm längs ”ekvatorn” så att kuddfodralet går att ta av.

Av Besse Lundquist

Foto: Anna Jeppsson

Modell: Besse Lundquist


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…