Annons

Annons

Virka sötaste lussekransen

Du kan nästan känna doften av saffran och äpple sprida sig i huset när den fina lussekransen har blivit upphängd! De guldgula lussekatterna och trinda äpplena är jättefina att hänga upp i granen också om du bara känner för att virka en eller ett par figurer ur kransen.

Dela
(80)

Virka finaste kransen

Vill du hellre ha beskrivningen som pdf? Klicka här!

 

Lussekrans

Mått: Ca 25 cm i diameter.

Garn: Jasmine 8/4, 100 % bomull. Ett nystan väger 50 g och innehåller ca 170 meter.

Åtgång: 100 g fg 002 (gul), 50 g fg 004 (röd) samt lite restgarn i grönt och brunt.

Annons

Garninfo: Kinna Textil AB, tel: 0320-184 51, www.kinnatextil.se.

Frågor om beskrivningen: Vänd dig till butiken där du köpt garnet.

Gilla Hemmets på Facebook

Virknål: Nr 3.

Övrigt material: Fibervadd. Lång stoppnål. Ev lite ståltråd.

Minska 1 m = Dra upp garnet genom de 2 följande m (nu har du 3 öglor på virknålen) och dra garnet genom samtliga m.

 

Lussekatt

Låt garnänden vara ca 25 cm. Virka med gult garn 6 fm runt en magisk ring (se förklaring längst ner i artikeln). V 1: Virka 2 fm i varje m = 12 m. V 2: Öka 1 m i var 3:e m = 16 m. V 3: Öka 1 m i var 4:e m = 20 m. Fortsätt virka runt och fyll med vadd efter hand. När arb mäter 24 cm görs minskn på samma sätt som ökningarna i början av arb. Dra tråden genom de 6 återstående m, dra ihop hålet, klipp av garnet med ca 25 cm ände och fäst. Virka totalt 5 lussekatter.

Russin

Virka med brunt garn 5 fm runt en magisk ring. Virka 2 v fm, klipp av garnet och fäst. Virka totalt 10 russin.

Äpple

Lägg med rött garn upp och virka lika som lussekatten till och med v 3. V 4: Öka 1 m i var 4:e m = 25 m. V 5: Öka 1 m i var 5:e m = 30 m. V 6: Öka 1 m i var 5:e m = 36 m. V 7: Öka 1 m i var 6:e m = 42 m. V 8: Öka 1 m i var 6:e m = 49 m. Virka 7 v utan ökningar. Gör nu minskn på samma sätt som ökningarna i början av arb. Fyll med vadd efter hand. Dra tråden genom de 6 återstående m, dra ihop hålet och fäst garnänden. Virka ytterligare 1 äpple.

Blad

Virka med grönt garn 8 lm. V 1: Börja i 2:a lm fr nålen, virka 5 fm, 3 fm i sista m, 5 fm i lm:s andra båge så att lm-kedjan bildar en ”nerv” mitt i bladet. Klipp av och fäst garnet. Virka totalt 4 blad.

Stjälk

Virka med brunt garn 8 lm, låt garnänden vara ca 15 cm. V 1: Börja i 2:a lm från nålen, virka 6 fm. Klipp av garnet med 15 cm ände och fäst.

Band

Virka med rött garn 50 lm, virka 2 v fm. Virka med grönt garn 1 v sm runt hela bandet.

 

Montering

Lussekatt: Forma till en lussekatt och fäst ihop med några stygn på baksidan så att den håller sin S-form. Fäst russinen genom att sticka garnändarna rakt igenom ”snurran” och knyta på baksidan.

Äpple: Sy fast 2 blad. Stick ner stjälkens båda garnändar mitt i bladfästet och rakt igenom äpplet. Dra till lite så att äpplet får en bullig form, knyt till. Gör en rosett och klipp av till en ”fluga”, ca 5 mm lång.

Krans: Trä upp alla figurerna på dubbelt gult garn och knyt ihop till en krans. Dra till garnet ordentligt så att trådarna inte syns mellan delarna. Sy fast bandet på baksidan. Stick ev i en ståltråd på kransens baksida så behåller den sin runda form när den hänger.

 

Magisk ring

Har du också irriterat dig på hålet som uppstår när virkningen börjar med luftmaskor som sluts till en ring? Då tror jag att du håller med om att den magiska ringen är en av de fiffigaste idéerna hittills!Börja med att lägga garnet ett varv runt vänster finger och låt änden löpa ner i handen. I stället för att virka lm virkar du nu fm (önskat antal) runt garnöglan och garnänden. Dra sedan till garnänden så att hålet dras ihop. Fortsätt virka som vanligt!

 

Läs mer

Virka tuffaste tomten

Finaste luciatåget gör du själv

Virka sötaste snögubben

 

Idé och modell: Besse Lundquist

Foto: Anna Jeppsson

 


Läs mer om:

Dela
(80)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…