Annons

Annons

Vinterkräksjukan kan bli värre än vanligt i år!

Dela
(0)

Risken är stor att vinterkräksjukan blir värre än vanligt i år.

Risken är stor att vinterkräksjukan blir värre än vanligt i år.

Bästa skyddet mot vinterkräksjuka är att tvätta händerna ofta och noga. Och det finns all anledning att vara noga med hygienen i vinter!

När vintern nu närmar sig är det också dags för vinterkräksjukan, denna fruktade smitta som drabbar allt från dagis och skolor till arbetsplatser och sjukhus.

Annons
Carl-Johan Fraenkel.

Carl-Johan Fraenkel.

– Den brukar dra i gång i slutet av november. Kulmen nås i februari–mars och sedan kan den hålla på till fram i april, säger Carl-Johan Fraenkel, infektionsläkare vid Skånes universitetssjukhus och hygienläkare vid Vårdhygien i Region Skåne.
Varför den smittsamma sjukdomen härjar som värst på vinterhalvåret vet man inte riktigt, egentligen finns den året runt men flest drabbas av den under vintern. Vinterkräksjukan orsakas av det extremt smittsamma caliciviruset, som dessutom finns i många olika varianter.
– Det är bland de mest smittsamma virus som finns. Det behövs bara några få viruspartiklar för att man ska bli smittad, så få som tio till hundra räcker. Och då kan man ju tänka på att en smittad person bär på många miljoner viruspartiklar. En milliliter avföring från en smittad person skulle räcka för att smitta hela jordens befolkning!
Viruset muterar
Viruset kan överleva länge på de platser där det hamnar, allt från toalettsitsar till kaffekoppar, så det är inte konstigt att det går lätt att bli smittad. Hela tiden ändrar sig viruset, muterar, och nya smittsamma virusstammar sprids runt jordklotet. I år kan de nya virusen slå till mot Sverige.
– Förra säsongen var ovanligt lugn. Jag skulle därför tro att den kommande säsongen kan bli besvärligare, säger Carl-Johan.
Det finns inga svenska beräkningar för hur många som brukar drabbas, men europeisk och nordamerikansk statistik visar att 3–10 procent av befolkningen får vinterkräksjukan varje år. Symtomen är kraftiga kräkningar och tunna diarréer och typiskt för vinterkräksjukan är att den ofta slår till väldigt snabbt.
– Den som är sjuk bör stanna hemma för att inte smitta andra. Ta det lugnt och drick mycket vatten. Har man haft mycket kraftiga kräkningar och diarréer kan man behöva vätskeersättning. Det finns att köpa på apoteken eller så kan man göra egen hemma.
Vänta två dagar
Oftast är man frisk igen efter en till tre dagar. För att inte sprida smittan bör man vara symtomfri i två dagar innan man återvänder till arbete eller skola.
– Vinterkräksjukan är inte farlig i sig, men mycket små barn och gamla människor med andra sjukdomar kan drabbas hårdare och behöva sjukhusvård om de förlorar mycket vätska, säger Carl-Johan.
Bästa sättet att förebygga vinterkräksjukan är att vara noga med hygienen och tvätta händerna ofta. Använd tvål och vatten och gnugga händerna ordentligt i minst 20 sekunder. Man kan avsluta med handsprit, men att enbart använda handsprit är inte tillräckligt för att stoppa caliciviruset.
Trots att man har haft vinterkräksjukan en gång kan man tråkigt nog snart drabbas igen, eftersom man bara blir immun mot en virusstam under en begränsad tid och det finns många andra som man inte har något motstånd mot.
Än så länge finns inget läkemedel som kan stoppa vinterkräksjukan, men forskning pågår.
– Det görs försök med vaccin men det är ännu i sin linda, förklarar Carl-Johan. Än så länge är det inte tillräckligt effektivt, men det kan säkert utvecklas framöver.

Gilla Hemmets på Facebook

AV ANETTE BÜLOW FOTO: PRIVAT, SHUTTERSTOCK

Hygientips
* Tvätta händerna noga, använd gärna handsprit.
* Laga eller hantera inte mat till andra om du är sjuk.
* Tvätta kläder, handdukar och sängkläder.
* Desinficera toaletter med klorin eller annat klorbaserat rengöringsmedel.

20 procent är immuna
Hos en femtedel av befolkningen finns en genförändring som gör att man inte är mottaglig för de vanligaste stammarna av caliciviruset. Det innebär att de inte drabbas av vinterkräksjukan. Det finns självtest för hemmabruk på apoteken som kan visa om du har detta skydd mot vinterkräksjukan, pris ca 399:–.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…