Annons

Annons

Så blir du bättre på att skriva!

Författaren Catharina Ingelman-Sundberg bjuder på sina bästa skrivtips exklusivt för Hemmets läsare. Dessutom avslöjar hon framtidsplaner och berättar om Pensionärsligans senaste äventyr. Följ med till Frankrike och jaga skattesmitare i Rån och inga visor!

Dela
(45)

catharina ingelman-sundberg

– Boken är samhällskritisk men mycket humoristisk. Meningen är att du ska skratta hjärtligt, säger författaren Catharina Ingelman-Sundberg.

Den nya boken är den tredje i en serie och som vanligt har Pensionärsligan en ekonomisk mission.

Annons

– De är lite som Robin Hood, som tar pengar från de som är rika och ger till fattiga.

I Rån och inga visor försöker Pensionärsligan komma åt skattesmitare. Delvis för att de kommit på att detta ger mer pengar än bankrån, men också delvis för att Catharina tycker att fenomenet skattesmitning är ett allvarligt samhällsproblem.

– Vi kan inte hålla vår välfärd om inte folk betalar skatt. Jag försöker ställa allt till rätta i samhället, men jag gör inte det rent praktiskt utan låter Pensionärsligan fixa saken, förklarar Catharina.

Jakten går bland annat till Frankrike och författaren förberedde sig noga inför arbetet med boken.

– Ämnet är hur spännande som helst, jag har gjort mycket research och har till och med varit på Caymanöarna för undersökningar.

Den nya boken har tidigare haft arbetsnamnet Kaffe med guld men efter en läsartävling i Hemmets Veckotidning fick den sin slutgiltiga titel, Rån och inga visor. Huvudpersonerna bär spår av författaren själv.

– Min egen karaktär har jag spritt ut över nästan allihop. Jag har försökt skapa karaktärer med olika personligheter. En styr och ställer och organiserar ligans rån. Och så finns där en uppfinnare i gänget, berättar Catharina.

Nu håller hon dock på att skiljas från Pensionärsligan.

– Jag tänker bryta med en annan bok, för jag vill hålla hög kvalitet på alla böcker och vill att den senaste ska vara den bästa. Skriver man många på raken blir det inte lika bra mot slutet.

Vad det är för nytt material som Catharina klurar på vill hon inte berätta än så länge. Hon kan dock avslöja att det rör sig om ett helt annat ämne än serien om Pensionärsligan och att det nog blir en feel-good-känsla över den just nu hemliga boken. Den som därmed kommer att sakna Pensionärsligan kan dock möjligtvis lugnas av författarens framtidsfunderingar.

– Jag kanske återvänder till Pensionärsligan om jag har lust.

Den kriminella kvintetten har nämligen betytt mycket för henne.

– Det är roligt att skriva roliga böcker, och jag skrattar själv. Humor är dock väldigt svårt och jag har tidigare tänkt att om jag skrattar är det en sak. Men Pensionärsligan får faktiskt läsare över hela världen att skratta, och det är så fantastiskt att det inte finns ord för det. Jag tycker om att göra människor glada!

 

Det här är Pensionärsligan:

Rån och inga visor är den tredje boken om Pensionärsligan. Gängets fem medlemmar har alla passerat 70-årsstrecket och tröttnat på att bo på ålderdomshem. Först siktade de på att begå brott av två anledningar; de ville hamna i fängelse då de kände att fångar har det bättre än pensionärer på hem, men de ville också få in byten att skänka till bättre behövande. Pensionärsligans kriminella karriär utvecklades dock snabbt till att främst handla om just det senare, alltså att på olika sätt göra livet bättre för gamla, sjuka och fattiga.

De tre böckerna om Pensionärsligan är skrivna av Catharina Ingelman-Sundberg. Idén till den första boken kom till när hon ville göra en markering mot nedskärningar inom äldreomsorgen: ”Jag såg hur äldrevården blev värre och värre. För varje inskränkning som gjordes i äldres liv, desto argare blev jag. Jag beslöt mig för att skriva en kritisk bok, men för att den skulle bli läst bestämde jag mig för att göra den rolig. Och nu läses serien av människor av bägge könen och av alla åldrar, från åttaåringar till hundraåringar!”

Böckerna är utgivna i fler än 40 länder, utspridda över hela världen. Rån och inga visor kan man få tag på i Sverige från mars 2016.

 

Catharinas bästa skrivtips

Så kommer du igång med ditt skrivande:

1. Man måste vilja berätta om något för att kunna skriva. Tänk på vad du vill berätta.

2. Du måste göra research. Även om det bara resulterar i några extra rader i ett kapitel, kan detta förbättra och lyfta helheten.

3. Sittfläsk! Skrivande är inget som kommer gratis. Det är väldigt mycket jobb bakom, så var beredd på att ha sittfläsk – alltså att sitta länge och skriva. ”Detta tror jag att många underskattar gällande bokskrivande. För mig är skrivandet ett jobb som tar 8-10 timmar om dagen.”

4. Ta lite i taget, det går inte att tänka 400 sidor åt gången. Skriv en bit i sänder och tugga dig fram.

 

Så botar du skrivkramp:

1. Gympa! Att röra på sig kan bidra till att rensa bort slaggprodukter i hjärnan.

2. Återigen, research. Ofta har man inte gjort tillräcklig research. Författarskap är som journalistik, du måste hämta in information om det du ska skriva om – sen kan du skriva. Har man kört fast så hjälper det att läsa på.

3. Du måste bestämma dig. Ibland kan man köra fast bara för att man inte bestämt sig. Skriver du en bok kommer du till olika vägskäl – då måste du ta ut riktningen och göra val. Annars kommer du inte fram.

 

Läs mer

Catharina Ingelman-Sundberg blev rik på rån

Ernst har receptet på lycka!

Tänk att du är glad – så blir du det!

 

Text: Sara Kring

Copyright/fotograf: Mirella Hetekivi


Läs mer om:

Dela
(45)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…