Annons

Annons

Vilken turgubbe!

Dela
(0)

 

Jag tänker ofta på Helmut. Han hade en fantastisk tur. Han är en av dessa naturmänniskor som älskar vilda orkidéer och som är beredd till vilka uppoffringar som helst för att hitta en art som han inte tidigare sett. Många skulle nog tycka att han är lite tokig. Men ingen kan undgå att se hur lycklig han är. Om jag förstod det rätt hade han sett alla vilda orkidéer i sitt hemland Österrike och dessutom de flesta i Medelhavsländerna. Nu hade han vänt blicken norrut och då var det en orkidé, den undersköna nornan, som lockade honom mer än allt annat.

Annons

Mötet skulle ske i Sverige. Han hade tagit reda på att nornan blommar tidigt och att den trivs i mossrik barrskog, norrut från Hälsingland. Han trodde säkert att han hade läget under kontroll när han och hans fru hyrde en husbil hemma i Österrike och gav sig iväg. Men han hade inte klart för sig hur stora de norrländska skogarna är. Och hur liten och sällsynt nornan är. Det är som nålen i höstacken.

När våra bilar möttes på den lilla jämtländska grusvägen hade han redan irrat runt i skogarna en dryg vecka. Han hade något desperat i blicken. Frun såg tydligt plågad ut. Semestern höll på att ta slut. Det var i princip sista dagen före hemfärd.

Då råkade han möta mig och en grupp lokala botanister mitt inne i storskogen. Vi var ute för att titta på – ja, just det, nornan. Vi visste var den växte och vi tog honom med. En stund senare såg vi honom krypa runt på alla fyra med sin kamera för att fotografera nornan ur alla tänkbara vinklar. Han hade speglar med sig som han ställde ut för att få bästa belysning. Han nästan grät av lycka. Han bjöd på österrikiskt plommonbrännvin. Han gav oss sin adress och önskade oss alla välkomna till hans hem i Alperna när vi ville. Jag har aldrig mött en tacksammare människa. Men visst hade han en fantastisk tur!

Och även om besöket i Österrike aldrig blivit av finns han ofta i mina tankar. Det är härligt med entusiaster!

 Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…