Annons

Annons

Vilka väljer ut låtarna till Melodifestivalen?

Många tror att det är Christer Björkman som väljer ut låtarna till Melodifestivalens deltävlingar. Men det finns även en jury som väljer ut hälften av låtarna. Så här går det till!

Dela
(0)

Christer Björkman

Christer Björkman. Foto: IBL

Varje år diskuteras det flitigt bland hela svenska folket: Vann rätt låt? Det gnälls alltid lite på vissa låtar. Och många tycker det var bättre förr. Men vem är det egentligen som väljer ut låtarna som ska vara med i Melodifestivalen?

Juryarbetet i Melodifestivalen:
Christer Björkman har inte hela makten

Många tror att det är Christer Björkman som väljer ut låtarna till Melodifestivalens deltävlingar. Men det är inte hela sanningen.
I en tidigare intervju med Allas har Christer Björkman berättat hur det går till:
I september stängs inskicket och då lyssnar Christer Björkman och redaktionen hos Melodifestivalen, fem-sex personer, igenom låtarna och väljer bort allt som absolut inte är aktuellt.

Annons

Sedan lämnas allt som kan vara aktuellt över till juryn. Och det är ofta över 1000 låtar. Nu tar juryarbetet vid.

Läs också: Här är de som satt i juryn till Melodifestivalen 2018

Totalt 28 låtar ska vara med, juryn väljer hälften. När juryn valt ut sina 14 låtar, som de tror kan bli hits oavsett genre, ska Christer Björkman se till att det finns artister till alla låtar. Ibland är det bara en demo som finns. Christer kompletterar även startfältet så att det blir en mix av olika sorters låtar.

Efter detta ska låtarna in i olika deltävlingar med en bra spridning. Ett svårt jobb om det bara finns demoversioner. Då får Christer gå på känsla och antaganden eftersom han ju oftast vet ungefär hur artisterna låter.

– För det mesta blir det som jag tänkt, men det händer även att två låtar blir avsevärt mycket bättre än vad jag hade förutsatt och då ”tiltar” ju den deltävlingen och upplevs som mycket bättre än andra deltävlingar, säger Christer Björkman.

– Det är därför ”andra chansen” är så bra. Det jämnar ut i de fallen, och det har hänt flera gånger att båda låtarna som tog sig till final från 
andra chansen varit med i en deltävling där det inte riktigt blivit som jag tänkt.

Artikeln publicerades först på Allas.se och är skriven av Johanna Svan.

Läs mer:

6 frågor till Mellogeneralen Christer Björkman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…