Annons

Annons

Vilka jular minns vi bäst? Läs Marias nya krönika!

Dela
(0)

svemark

Julen är den tid på året då vi håller extra hårt på traditioner. Samtidigt önskar nog många att julen inte ska vara så förfärligt förutsägbar. Traditioner och trygghet i all ära – men visst minns vi de annorlunda jularna bäst?
Sen kan förstås vår definition av annorlunda skilja sig väldigt mycket åt. Några flyger till snön eller tar en restresa till solen. Andra känner sig busiga när de vågat byta ut ett par av de 29 maträtterna på julbordet.
Själv är jag expert på att fira annorlunda jular. Jag tillhör nämligen en av de yrkeskategorier som aktivt jobbar med att ta ut julen i förskott.
Eftersom det tar längre tid att göra en veckotidning än en dagstidning börjar redaktionen snegla på julen ungefär samtidigt som mina grannar på landet går långa rundor förbi sommarloppisarnas tragiska bord med tomtar, guldsprejade krukor och dammiga ljusmanschetter.
En gång firade jag jul i september, med Christer Sjögren. Pernilla Wahlgren var också där.
De hade rest till Gunhild Carling för att banda den klassiska duetten ”Baby it’s Cold Outside” till en julskiva och Hemmets Veckotidning passade på att göra ett reportage. Julmaten dukades upp i Gunhilds nytapetserade matsal medan stjärnorna satt med hörlurar i vardagsrummet och sjöng till förinspelad musik.
Gunhilds familj bor vid en porlande å, en bit ut på landet. Det rådde fortfarande sommar utanför fönstren. Därför kändes det ganska absurt att prata minnen från barndomens jular och mumsa på köttbullar med kryddpeppar och massor av grädde i smeten (Christers recept). Men julen kunde inte vara mer perfekt. Gunhild sa att hon aldrig haft en så fin gran förut. Hennes söta barn brydde sig inte ett dugg om att de julklappar vi slagit in, för dekoration, bara innehöll tomkartonger och nötta pocketböcker. Huvudsaken var att de fick slita av band och papper.
Och behöver jag ens nämna att Christer Sjögrens röst är bättre i verkligheten än i cd-spelaren?
De senaste åren har vi haft några riktigt annorlunda och för oss exotiska jular här i Skåne. Vi har nämligen varit hårt prövade av snöoväder.
Vita jular är bäst i tanken, på foton och på platser där det inte blåser så mycket. På en platt Skåneslätt räcker det att en hare nyser åt fel håll för att snön ska ”fyka” tillbaka på de nyplogade vägarna. Numera kan vi julaftonsrutinen: parkera vid stora vägen, dra barn och julklappar på pulkor fram till släktgården. Beredskap för övernattning, en man på vakt vid fönstret. Hastigt adjö när plogbilen äntligen kommer förbi, tio minuter senare är vägarna ju täckta av snö igen.
Annorlunda julklappar är också kul, men ack så svåra att få till. Min mest ovanliga julklapp fick jag till påsk. Maken hade varit i USA på senhösten och köpt julkaffe till mig från en kafékedja. Sen hade han gömt min julklapp med sådan skicklighet att han inte hittade den förrän det var dags att ta fram vårkläderna ur garderoben.
Med detta ber jag att få önska alla en god jul. Själv ska jag fira på annorlunda vis i Shanghai i år. Utan gran, utan Jansson och utan snöstrul, fast med köttbullar med extra grädde i smeten. Och med Christer Sjögren i cd-spelaren. Det ruckar jag inte på!

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Maria Svemark arbetar som reporter på Hemmets Veckotidning. I år ska hon fira en annorlunda jul i Kina.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…