Annons

Annons

Viktväktarveckan del 2 – 5 pointsberäknade middagar

I del 2 av Viktväktarnas middagsrecept bjuder vi bland annat på biffar med äppeltzatziki, currydoftande kasslergratäng och sesampanerad fisk. Alla recept är pointsberäknade enligt Viktväktarnas metod.

Dela
(10)

Biff med äppeltzatziki

1. Biff med äppeltzatziki

4 port

2 dl ris
500 g skinkfärs, 10 %
2 äggvitor
2 msk ströbröd
½ dl hoisinsås
1 dl matlagningsgrädde, 4 %
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk flytande margarin
sallad
tomater

Annons

Äppeltzatziki
2 äpplen
2 dl matlagningsyoghurt, 8 %
1 vitlöksklyfta

 

Gör så här

1. Koka riset enligt anvisn på förpackningen.

2. Vispa färs, äggvitor, ströbröd och hoisinsås kraftigt (i mixer eller med elvisp) tills det blir en jämn smet. Tillsätt grädde och blanda väl, färsen ska vara ganska lös. Salta och peppra.

3. Hetta upp margarin i en stekpanna. Klicka ut färsen till 4 biffar (el 8 mindre biffar). Stek på låg värme ett par minuter på varje sida.

4. Äppeltzatziki: Riv äpplena och blanda med matlagningsyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar och ev en nypa socker.

5. Servera biffarna med ris, tzatziki, sallad och tomater.

SmartPoints-värde/port: 14
Sesampanerad fisk

2. Sesampanerad fisk & pestopasta

4 port

140 g pasta
200 g haricots verts
500 g torskfilé
1 ägg
2 msk sesamfrön
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk flytande margarin

Kall sås
2 dl matlagningsyoghurt, 8 %
1 msk ketchup
1 msk lättmajonnäs, 32 %
2 krm salt
1 krm cayennepeppar

Servering
2 tsk pesto
1 röd paprika
2 salladslökar

 

Gör så här

1. Koka pastan enligt anvisn på förpackningen och lägg i bönorna mot slutet av koktiden.

2. Kall sås: Blanda matyoghurt med ketchup och majonnäs. Smaka av med salt och cayennepeppar.

3. Dela fisken i bitar. Vispa upp ägg och vänd fisken i det, strö över sesamfrön, salt och peppar. Stek i margarin.

4. Servering: Rör ner pesto i den färdigkokta pastan. Servera torsken med pestopasta, kall sås, haricots verts, skivad paprika och salladslök.

SmartPoints-värde/port: 10

Tips! Det går också att ugnssteka fisken. Gör som ovan, men lägg fisken i ugnsfast form och stek i 200° i 15–20 min. Lite lättare än att steka i panna, men fisken blir inte lika spröd och knaprig.

 

Currydoftande kasslergratäng

3. Currydoftande kasslergratäng

4 port

500 g kassler
2 tsk flytande margarin
1 paprika
½ purjolök
½ msk potatismjöl

Sås
2 dl minifraiche, 5 %
2½ dl matlagningsgrädde, 4 %
1 dl chilisås, het
1–2 tsk curry
1–2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta

Servering
800 g potatis
sallad
tomater

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skiva kasslern och lägg den i en smord ugnsform. Strimla paprika och purjolök och lägg över kasslern. Pudra över potatismjöl.

2. Sås: Vispa ihop minifraiche, matlagningsgrädde, chilisås, curry, sambal oelek och pressad vitlök. Häll såsen över kasslern och ställ in i ugnen i 20–25 min.

3. Servering: Koka och pressa potatisen. Servera kasslergratängen med potatis, sallad och tomater.

SmartPoints-värde/port: 12

Tips! Om du kokar ihop såsen innan du häller den över kasslern får du fram smakerna bättre. Vill du ha en hetare sås? Krydda med mer sambal oelek!

 

Kyckling i sötsur sås

4. Kyckling i sötsur sås

4 port

2 dl ris
600 g kycklingfilé
1 gul lök
1 paprika
1 msk rapsolja
2 pak-choi (kålsort)

Sås
1 vitlöksklyfta
1 bit riven ingefära, ca 2 cm
2 msk japansk soja
2 msk muscovadoråsocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk tomatpuré
2 tsk hoisinsås
1 tsk sambal oelek
½ msk rapsolja

 

Gör så här

1. Koka riset enligt anvisn på förpackningen.

2. Sås: Blanda pressad vitlök, ingefära, soja, socker, balsamvinäger, tomatpuré, hoisinsås, sambal oelek och olja. Ställ åt sidan.

3. Strimla kycklingfiléerna. Skala och skär löken i klyftor och skär paprikan i bitar. Stek kycklingfiléerna i olja till fin färg. Tillsätt lök och paprika, låt det steka med några minuter. Skär bort roten och dela pak-choi-bladen i mindre bitar. Låt dem fräsa med ca 30 sek.

4. Häll såsen över kyckling och grönsaker, rör om och låt det koka upp. Servera med ris.

SmartPoints-värde/port: 9

Tips! Såsen passar också utmärkt till rätter av fläsk- och nötkött.

 

 

Rödbetsbiffar med bulgur

5. Rödbetsbiffar med mandel & bulgursallad

4 port (ca 8 biffar)
4 färska rödbetor
1 potatis
1 lök
100 g sötmandel
2 ägg
salt, peppar
2 tsk rapsolja

Bulgursallad
2 dl bulgur
150 g sockerärter
250 g cocktailtomater
1 apelsin
½ lime
1–2 tsk sambal oelek
1 msk rapsolja
1 påse rucolasallad

 

Gör så här

1. Bulgursallad: Koka bulgurn. Halvera sockerärter och tomater. Blanda en dressing av pressad apelsin- och limesaft med sambal och olja. Salta och peppra.

2. Blanda bulgur, grönsaker, rucolasallad och dressing till en sallad.

3. Skala och grovriv 3 rödbetor, finriv den sista rödbetan.

4. Skala och finriv potatis och lök. Mixa mandlarna ganska grovt (så att det blir lite krossat; inte för grovt, bara så att de inte håller ihop). Blanda samman rödbetor, potatis, lök och mandel med ägg, smaka av med salt och peppar.

5. Forma smeten till 8 biffar och krama samtidigt ur överflödig vätska. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek biffarna runt om tills de fått fin färg. Servera biffarna med bulgursallad.

SmartPoints-värde/port: 12

Tips! Spara ev lite mandel och toppa biffarna med när du serverar.

 

Läs mer:

Viktväktarveckan del 1

10 mättande & smala middagar

Klassisk kålpudding

 

Recept: Viktväktarna

Foto: Gunnar Nydrén, Pernilla Pedersen



 

Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…