Annons

Annons

Vikingasjukan – 9 frågor och svar!

Stephan Wilbrand är överläkare vid Handkirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala. Här svarar han på vanliga frågor om Vikingasjukan, eller Dupuytrens kontraktur.

Dela
(1)

vikingasjukan – behandling och symtom

 

1. Vad händer i handen vid Dupuytrens kontraktur, eller Vikingasjukan?

Bindvävshinnan som ligger strax under huden blir förtjockad. Ofta börjar det med en liten knöl i handflatan som sakta växer till sig och blir som en hård sträng som kröker ett eller flera fingrar. Beroende på vilken led som drabbas stelnar fingret i olika positioner. Det vanligaste är att lill- och ringfinger påverkas, därefter långfinger och tumme.

2. Hur vanligt är det?

Cirka 8 procent av befolkningen antas ha Dupuytrens kontraktur. Sjukdomen är ärftlig, de flesta som drabbas är över 50 år och den är sex gånger vanligare hos män än kvinnor. Men långt ifrån alla behöver åtgärdas. Många får en liten knuta i handflatan och klarar sig utan någon behandling.

3. Vilka behandlingar finns det?

Det finns egentligen tre olika alternativ, kirurgi, injektion med enzymet kollagenas (läkemedlet Xiapex) eller nålfasciotomi. Patienten får själv bestämma vad som är viktigast, snabb läkning, något som håller längre, eller något som blir kosmetiskt snyggt. (Se ruta intill om de olika metoderna.)

4. Hur stor är återfallsrisken?

Cirka en tredjedel får återfall inom 3–4 år. Just pga av återfallsrisken brukar man vilja vänta med operation så länge det går. Böjfelställningen i fingret ska uppgå till minst 30 grader innan man överväger något av behandlingsalternativen.

5. Vilken behandling är vanligast?

9 av 10 väljer injektion. Här i Uppsala opererade vi i snitt 120–130 patienter årligen, men sedan Xiapex kom 2011 och vi började ge injektioner har siffran sjunkit till 10–20 patienter/år och cirka 250 patienter med injektioner.

6. Hur säker är injektionsbehandlingen?

Den senaste internationella studien, Cordless med 1 065 patienter, däribland från Akademiska sjukhuset, visar att injektioner med Xiapex är en säker metod. Medlet kan ges upprepade gånger och har inte visat sig ge några allergier.

7. Vad är det för medel som sprutas in?

Det är ett biologiskt gift som kan jämföras med det du får i dig när du blir stucken av ett bi. Studien visade att alla patienter fick en övergående svullnad, blåmärke och ömhet efter injektionen och 1 av 5 fick en lymfkörtelsvullnad i armhålan som försvinner. 54 % fick också någon form av lättare biverkningar, klåda, rodnad och svullnad, som alla var övergående.

8. Finns det några nackdelar?

Kostnaden, en injektion kostar knappt 7 000kr/injektion, men vi har blivit mer kostnadseffektiva och sprider i dag ut dosen på två, tre leder med samma mängd läkemedel. Vi vet heller inget om långtidsbiverkningar, det är ju ett biologiskt gift som triggar kroppens immunförsvar.

9. Kan alla få behandlingen?

I stort sett alla patienter med krokigt finger, där man tydligt kan identifiera en sträng under huden, kan behandlas med Xiapex.

Annons

 

 

3 olika behandlingar

1. Kirurgi – vanligaste metoden innan man införde injektionsbehandling. Vid operationen tar man bort strängen som kröker fingret, vilket gör att det tar längre tid innan besvären återkommer. Ca 30 procent får ett återfall efter tre år. En operation tar 45 minuter till två timmar, beroende på svårighetsgrad, och innebär vanligtvis 3–6 veckors sjukskrivning.

2. Nålfasciotomi – en ganska enkel metod som innebär att man under lokalbedövning upprepade gånger punkterar den stelnade strängen med en steril kanyl, samtidigt som man sträcker på det böjda fingret. Metoden används i betydligt lägre grad än kirurgi och har betydligt fler återfall jämfört med både kirurgi och injektionsbehandling, eftersom besvären kommer tillbaka ganska snart.

3. Injektionsbehandling – injektionen med läkemedlet Xiapex löser upp kollagenet i bindväven. Numera kan dosen spridas ut på två, tre olika fingrar. Behandlingen tar ca 20 minuter och görs under lokalbedövning. Fingret kan rätas ut under lokalbedövning 24–72 timmar efter ingreppet. Patienten får en skena som ska användas nattetid för att hålla fingret i rakt läge. Ofta kan man gå tillbaka till arbetet redan efter några dagar. Metoden har något fler återfall jämfört med kirurgi, ca 35 % procent efter tre år.

 

Visste du att…

…Dupuytrens kontraktur har fått sitt namn efter den franske kirurgen Guillaume Dupuytren, som 1832 var den första som beskrev tillståndet.

…sjukdomen även kallas Vikingasjukan, eftersom den är särskilt vanlig hos nordbor. Varför vi drabbas oftare vet man inte, men det finns en teori om att det beror på vårt släktskap med vikingarna.

 

Läs mer:

9 tecken på att du snart är utbränd 

4 övningar för dig som har ont i ryggen

Så tränar du händerna – expertens bästa övningar

 

Av Christina Mellberg

Foto: Creative Commons, privat


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…