Annons

Annons

Vi var båda rädda för att berätta våra livshemligheter

Karin och Lukas vet båda hur det är att känna sig främmande i sin kropp. Sexövergrepp i barndomen fick Karin att tröstäta och bli kraftigt överviktig. Lukas föddes som flicka och genomgick i vuxen ålder en könskorrigering. När Karin och Lukas träffades var de osäkra på hur den andra parten skulle reagera då de berättade sina stora livshemligheter.

Dela
(25)

4
Visa bildspel

/
Karin Lukas
Karin Lukas
Karin Lukas
Karin Lukas
...
Visa mer

Liksom många andra par hittade Karin och Lukas varandra genom en dejtingsajt. Redan från första stund kände båda att det fanns en speciell kemi mellan dem, vilket bekräftades när de sågs över en middag.

Annons

—Vår första dejt varade i åtta timmar. Vi ville inte släppa taget om varandra. Från den dagen var det vi, berättar paret när vi drygt sju år senare ses i deras lägenhet.

Även om det kändes självklart att de hörde ihop var de i vissa avseenden lite reserverade gentemot varandra. Båda bar de på var sin stor hemlighet. Karin blev först med att avslöja sin. Lukas hade undrat varför Karin inte ville låta honom sova över hemma hos henne. Nu fick han förklaringen.

—Sovandet är för mig något väldigt privat, vilket har att göra med att jag under uppväxten blev utsatt för sexuella övergrepp av min morfar, förklarar Karin.

—Jag och min ena storasyster sov ofta över hos våra morföräldrar när vi var barn. Eftersom mormor och morfar hade skilda sovrum blev det så att min syster alltid sov inne hos mormor, medan jag sov bredvid morfar.

Karin var bara fyra år när morfadern första gången förgrep sig på henne.

—Varje gång det hände blundade jag hårt, hårt. Jag tänkte att om jag inte ser vem det är som begår övergreppet kan jag inte avslöja honom, och då kommer han inte att behöva döda mig. Även om jag inte kommer ihåg det tror jag att morfar hotade att döda mig om jag berättade för någon vad som försiggick.

Karin minns hur hon som femåring stod i morföräldrarnas badrum och frenetiskt försökte skrubba bort blod från sina underbyxor. Mormodern såg blodet i trosorna men låtsades inte om det. Karin är övertygad om att hon kände till övergreppen. Ändå gjorde hon aldrig något för att förhindra dem.

När övernattningarna hos morföräldrarna med tiden upphörde ändrade övergreppen karaktär.

—Varje gång vi sågs försökte morfar kyssa mig, få in en hand under min tröja och ta mig mellan benen. När vi åkte dit och hälsade på smet jag in på toaletten för att undvika honom, men då jag kom ut därifrån stod han ofta ensam kvar och väntade på mig.

 

Hör Karin och Lukas berätta om sina hemligheter i Malou efter tio:

Morfadern erkände

Karin förträngde övergreppen. Inte förrän hon i nian gjorde ett specialarbete om incest insåg hon vad hon blivit utsatt för. Men det var först när Karins tio år äldre syster frågade om deras morfar ofredat henne som sanningen kom fram. Efter att föräldrarna fått veta vad som hänt konfronterade Karins mamma och syster morfadern.

—Det slutade med att han sa: ”Hälsa Karin att jag ber så hemskt mycket om ursäkt.” Därefter bröt hela min familj kontakten med honom. För att slippa stöta ihop med honom på stan flyttade vi från Helsingborg till Stockholm. Jag bestämde mig snabbt för att lägga det som hänt bakom mig. Morfar skulle inte få förstöra mer i mitt liv.

Övergreppen kom emellertid att prägla Karins förhållande till sin kropp.

—Morfar hade köpt min tystnad genom att proppa i mig godsaker. Även när han inte längre kunde förgripa sig på mig fortsatte mitt tröstätande.

Karin prövade alla tänkbara metoder för att bli smalare, men det slutade alltid med att hon återvände till sin gamla vikt. I ren desperation sökte hon till dokusåpan Biggest loser, och på fjärde försöket kom hon med i programmet. Förra året kunde tv-tittarna bevittna hur hon, med hjälp av disciplinerad träning och strikt kost, gick ner 45 kilo på 4,5 månader.

—Biggest loser blev en vändpunkt. Tack vare programmet insåg jag hur starkt mina erfarenheter som barn har påverkat min vikt. Maten har genom alla år varit det som dämpat min ångest. I dag måste jag hitta andra sätt att läka mig själv. Jag är inte i mål än, men nu när jag vet hur bra jag mår av att väga mindre är det mycket lättare att hitta kraften att kämpa vidare.

 

Se när Karin återförenas med Lukas efter Biggest Loser:

Kände sig som pojke

Maken Lukas har varit Karins största stöd under resan. Sedan Karin började sitt nya, hälsosamma liv har de träningen som ett gemensamt intresse. Lukas ägnar sig åt uthållighetsidrotten triathlon och satsar på att ta sig till 2017 års världsmästerskap.

Inget i Lukas maskulina yttre skvallrar om att han föddes som en flicka vid namn Jennie.

—Jag trodde att jag var pojke fram till fyra års ålder. Då började jag förstå att jag var flicka, berättar han.

—Jag gjorde allt för att vara som pojkarna. Lekte med bilar, stoppade in tennisbollar framtill i byxorna och klippte håret jättekort.

Ju äldre Lukas blev, desto kämpigare var det att inte känna sig hemma i sin egen kropp. Eftersom han var duktig i idrott hade han en given plats i olika lagsporter, men utanför idrottsplanen hade han svårt att passa in.

—Jag och tjejerna hade inte samma intressen, och killarna fick jag inte vara med. När jag kom i puberteten och kroppen antog mer kvinnliga former började jag må väldigt dåligt. Jag byggde upp ett enormt självhat och ville bara mörda personen som jag såg i spegeln.

—Varje dag när jag gick till skolan fantiserade jag om att det skulle komma en ande och uppfylla mina tre högsta önskningar: att jag skulle bli kille, att jag skulle bli ihop med Malin som jag var kär i, och att jag skulle få råd att köpa de kläder som jag ville ha. Eftersom min mamma var ensamstående fick jag ärva kläder efter min äldre syster, vilket jag av förklarliga skäl inte tyckte om…

Som 12-åring såg Lukas en tv-dokumentär om könskorrigering.

—Det var då jag förstod att man faktiskt kunde byta kön. Jag bestämde mig för att jag ville göra det så fort jag hade åldern inne. Problemet var att det var sex år kvar tills jag skulle fylla 18. De sex åren blev de värsta i mitt liv.

Utanförskapet i skolan blev allt värre och utvecklades med tiden till regelrätt mobbning. I ett misslyckat försök att komma med i gruppen gjorde Lukas våld på sig själv och hade sex med en kille. Han rymde hemifrån flera gånger, skar sig i armarna, och la sig ner på tågrälsen i väntan på att tåget skulle komma, för att i sista stund hoppa undan.

Efter att han hoppat av gymnasiet förälskade sig Lukas i jämnåriga Mia.

—Mia ville inte bli tillsammans med mig eftersom jag inte var en kille, vilket bara förvärrade allting. Jag och Mia stötte ihop på krogen en gång då jag för ovanlighetens skull var klädd som tjej. Jag skämdes ohyggligt och bestämde mig för att ta livet av mig. Men just som jag var på väg uppför broräcket vid Motala ström kom polisen. De körde mig till psyket. Där uttalade jag för första gången högt att jag ville göra en könskorrigering.

Ny person i spegeln

Första steget i processen var att byta namn, medicineras med manligt könshormon, och under ett år leva som kille. Under tiden genomgick Lukas en noggrann utredning. Ett medicinskt råd skulle ta ställning till huruvida han skulle beviljas könskorrigering.

—Jag hade bestämt mig för att om jag fick nej skulle jag ta livet av mig. Det var otänkbart att fortsätta må så dåligt som jag gjorde för resten av livet.

Lyckligtvis biföll Socialstyrelsen hans ansökan. Efter ett 15-tal operationer möttes Lukas äntligen av den spegelbild som han alltid hade drömt om.

—Jag kände en oerhörd lycka över att ha uppnått mitt mål att bli man. I dag är jag stolt över min kropp, jag blir glad när jag ser mig själv i spegeln.

Skammen över att ha fötts i fel kropp förföljde dock Lukas länge.

—Jag la locket på och bad mina närmaste att slänga alla gamla bilder på mig. I nästan tio år dolde jag mitt förflutna. Under lång tid arbetade jag som brandman i min uppväxtstad Norrköping, men jag ansträngde mig hårt för att undanhålla sanningen för mina arbetskamrater. Vissa Norrköpingsbor kände igen mig och pekade ut mig för andra när jag gick på stan. Till slut kände jag att jag inte kunde bo kvar där längre. Jag sa upp mig från jobbet, gjorde slut med min flickvän och stack till Stockholm.

Berättade öppet

Lukas trodde inte att han skulle hitta någon som ville leva med honom igen. När han avslöjade sin hemlighet för Karin räknade han med att hon skulle lämna honom.

Som förväntat blev Karin rejält chockad när hon fick veta att hennes nyblivna pojkvän fötts som flicka.

—Jag undrade hur Lukas mådde efter allt han hade gått igenom, och hur det skulle bli för mig att vara tillsammans med en person som honom med tanke på människors fördomar. Men jag tänkte aldrig för en sekund att jag ville avsluta vårt förhållande. Jag var tvärsäker på att han var mannen i mitt liv, konstaterar Karin.

De flyttade snabbt ihop, och sommaren 2011 blev de äkta makar. Med undantag för Karins ena syster kände ingen i Karins familj då till Lukas bakgrund. Han ville fortfarande att så få som möjligt skulle veta om hans könskorrigering.

—Döm om min förvåning när Lukas plötsligt en dag för tre år sedan kom hem och sa: ”Nu har jag berättat för alla på jobbet!”

—Vi hade haft en jämställdhetskonferens, inflikar Lukas. Jag kände att det fanns en massa saker som jag kunde tillföra med tanke på mitt förflutna, så jag ställde mig framför alla kollegor och berättade om mitt liv.

Arbetskamraternas överväldigande positiva respons fick Lukas och Karin att berätta hur det låg till för Karins familj och sina vänner. Även där blev mottagandet bra. Vid sidan av sina tjänster på ett brandskyddsföretag föreläser Karin och Lukas i dag om sina erfarenheter.

En av anledningarna till att Karin sökte till Biggest loser var att hon och Lukas vill bli föräldrar. På grund av Karins övervikt kunde de tidigare inte få någon hjälp från sjukvården.

—Jag är 41 år, så klockan tickar. Om vi inte skulle bli föräldrar accepterar vi den lotten. Oavsett om vi får barn eller inte har vi ett fantastiskt liv ihop, konstaterar Karin och får medhåll av Lukas.

 

 

Läs mer: 

Yvonne utsattes för sexuella övergrepp som barn

Lina var fånge i en pojkes kropp

Lindha bantade bort 70 kilo

 

TEXT: LINDA ANDERSSON

FOTO: STEFAN NILSSON, PRIVATA


Läs mer om:

Dela
(25)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…