Annons

Annons

Familjen väljer äventyret framför prylarna!

Familjen Hoelstad ville inte bli en familj som fastnat i ekorrhjulet för gott. De skulle inte bara prata om livet, de skulle verkligen leva det. – Men det har krävt uthållighet och hårt arbete för att nå dit, säger mamma Ingrid.

Dela
(12)

4
Visa bildspel

/
Vi väljer äventyret före prylarna
Vi väljer äventyret före prylarna
Vi väljer äventyret före prylarna
Vi väljer äventyret före prylarna
...
Visa mer

 

När Ingrid och Ola möttes 1995 på ett konferenscenter i Örebro märkte de snabbt att de hade något på gång. Och gemensamma mål. Fem år senare satt de i en brun Toyota Corolla och reste runt i drömlandet: Nya Zeeland.

Annons

—Vi tog jobb på ekologiska gårdar för mat och husrum och förälskade oss i naturen, människorna och den speciella nybyggarandan som finns där. Allt är liksom möjligt.

De fick lära sig mycket som de aldrig gjort tidigare.

Gilla Hemmets på Facebook

—Det var ett liv med en kort väg mellan jord och bord. Det kändes som att sinnesintrycken blev starkare och som att vi levde på riktigt.

En gång fick de ta hand om en enorm gård helt själva när ägarfamiljen reste bort. Det skulle bli ett bestående minne.

—De hade 5000 får. Deras mark var oändlig och man kunde gå i fyra timmar längs havet utan att lämna den. En dag gick jag nästan naken längs med stranden och kände den totala friheten. Ingen kunde se eller höra mig. I det där hittade mig själv, säger Ingrid.

Det som också skulle förändra livet i grunden för dem var när de stannade till vid the Wholemeal Café, en samlingspunkt för människor av alla åldrar och bakgrunder.

—Där satt killar i dreadlocks, herrar i kostym och stickande tanter tillsammans – och det kändes helt naturligt. En härlig blandning av kultur, mat och människor. Vi kände att vi ville skapa något liknande en dag, säger Ola.

Drev lantkafé i Sverige

Efter sex månader av livsavgörande äventyr åkte de hem till Sverige igen.

De köpte en gammal skola utanför Örebro och byggde upp Englas Skafferi döpt efter dottern Engla som föddes 2002. Där drev de lantkafé i samma anda som det de upplevt på Wholemeal Café.

Ingrid och Ola utvecklade sina intressen. Ingrids surdegsbak var snart kända och Ola dök ner i kaffets hemligheter. Sonen Alvin föddes 2005 och det kändes som de skapat livet precis som de ville ha det.

—Men då kom den där känslan krypande igen, säger Ingrid. Jag höll på att brinna upp. Vi var fast i ekorrhjulet igen och varje gång vi ville dra till Nya Zeeland var det något som hindrade oss. Det passade aldrig. Det värsta var att vi höll på att gå isär, berättar Ingrid.

Men i stället tog hon det modiga beslutet. Hon tog första steget. En typisk trist novemberdag 2010 köpte hon fyra flygbiljetter till deras älskade Nya Zeeland.

—Hade jag inte gjort det så hade vi nog gått skilda vägar. Läget var desperat.

När hon drog upp biljetterna inför Ola började han gråta av tacksamhet.

Det hade gått tio år sedan deras första resa. Nu bestämde de sig för att resa dit där de varit lyckligast.

—Vi hade ju inga pengar att röra oss med utan köpte en Mitsubishi Van att sova i. Den hade en dubbelsäng där jag, Ingrid och Alvin sov. Sjuåriga Engla sov i framsätet. Vi reste runt och kokade mat över ett gasolkök.

Åkte tillbaka med familjen

De jobbade än en gång på farmer runt landet och stannade i tre månader. Året efter gjorde de om resan igen på samma sätt. Tredje året var cirkeln sluten: De fick jobb på the Wholemeal Café som bagare och barista.

—Fjärde året hade vi fått blodad tand på att jobba inom branschen och vi fick jobb på gourmetrestaurangen Riverstone Kitchen i sju månader, berättar Ola.

Med jobb på en fast plats blev det skola i Nya Zeeland för barnen, och det fungerade bra.

—De är lite strängare där, säger Alvin.

—Barnen är ute och leker mer. Det är ganska stor skillnad, samtidigt börjar de skolan redan när de är fem år. Det är likadant med de vuxna, de jobbar hårdare, men är ändå mindre stressade än vi och tar sig alltid tid, tillägger Ingrid.

Både Engla och Alvin har gillat sitt kringresande liv med allt de fått se och uppleva på farmerna och i naturen.

—När fåren vallas av hundar. Det älskar jag att titta på, säger Engla.

Köpte husbil på Nya Zeeland

För att kunna känna en större frihet beslöt de sig för att sälja huset hemma. De köpte i stället en husbil att ha på Nya Zeeland för att kunna se allt av landet och vara helt fria.

—Det finns vingårdar, ändlösa stränder med delfiner i norr, pingviner i söder, vulkaner, berg som liknar alperna och fjordar som i Norge, granskog och djungel. Det är klart vi vill uppleva allt!

Husbilen är ombyggd till foodtruck och allt har blivit lättare för familjen.

—Vi fick uppehållstillstånd eftersom bagare kom upp på listan av yrken som saknades i landet. Nu kan vi driva eget och ha alla medborgerliga rättigheter.

Dessutom blev de kontaktade om att vara med i tv-serien Familjer på äventyr med allt vad det innebar.

—Vi trodde det var ett skämt när de frågade, men det blev riktigt bra. Vi vill ju gärna inspirera andra.

Nu har de också gett ut boken Påtår på andra sidan som steg för steg kan hjälpa andra att uppfylla sina drömmar.

—Vi vill visa upp båda sidor av myntet. För ibland har man tvivel och ibland blir det konflikter. Annars är det mest praktiska frågor.

Nästan i alla fall, för ibland har Ingrid och Ola tittat på varandra och undrat vad de gör och vad deras barn ska säga om sin uppväxt senare i livet.

—Det är inte lätt att veta om man gör rätt. Huvudsaken är att vi har mycket tid för varandra oavsett om vi är i Sverige eller på Nya Zeeland.

Sommaren i år har familjen bott i husvagn utanför Halmstad där de jobbat i kök och kassa på Gullbrannagården. Men de håller också i bakkurser och knyter nya kontakter.

Ingrid och Ola är tacksamma för besluten de tagit genom åren och som lett in dem på en väg där allt känns äkta. De har lärt sig att lyssna på varandra och att välja bort det som inte är viktigt.

—Vi funderar inte bara på vad vi vill, utan på hur vi ska komma dit. Det är mycket arbete och det är den utmaningen vi är beredda att ta. För Nya Zeeland har räddat våra liv.

 

 


Läs mer om:

Dela
(12)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…