Annons

Annons

Vi vägrade tro att Melvin aldrig skulle kunna höra

Dela
(0)

När Melvin var runt ett år förstod Jennie Blomqwist och Martin Johansson att deras son inte kunde höra. Och när hörapparat inte hjälpte honom började han på dagis för hörselskadade och familjen tog lektioner i teckenspråk. De började förbereda sig på att lille Melvin skulle förbli döv resten av livet. Men så fick de envisa föräldrarna höra talas om cochleaimplantat, eller CI-implantat som det också heter, och att det fanns en chans att deras lille son skulle kunna bli hörande!
– Vi tvekade nog aldrig, säger Jennie och Martin nickar. Vi var beredda att försöka även om det innebar en operation.
Ingreppet bestämdes till den 15 juni i fjol och Martin tog ut semester så att de båda kunde vara med.
– Vi åkte ner till Lund för inskrivning en vecka före operationen. Då fick vi veta att det blivit något fel i planeringen och att operationen var inställd! Det enda läkarna kunde erbjuda var en tid i slutet av augusti. Det var som om de smällde en dörr i ansiktet på oss.

Annons

Jennie och Martin visste att varenda dag har betydelse för operationsresultatet. Barnen ska vara så små som möjligt och Melvin var nu nästan två. Två och en halv månad kan betyda mycket i den åldern.
Men hoppet tändes igen när Jennie och Martin fick veta att CI-operationer görs på flera sjukhus i landet. Läkarna i Lund skulle undersöka om något annat sjukhus hade en tid.
– Redan dagen efter ringde min telefon. Karolinska sjukhuset i Huddinge kunde operera Melvin redan den 16 juni! Var vi intresserade? JA!!
Tidigt den 15 juni satt den lilla familjen på tåget till Stockholm.
Nästa morgon sövdes Melvin ner för att få de inre delarna av implantaten. Skulle hans hörsel kunna återställas? Skulle operationen gå bra?
– Allt gick bra. Han hade inte ont men var svullen ända fram i kinden, säger Jennie.
Tre veckor senare fick Melvin de yttre delarna till CI-implantaten.
Detta fick han vänja sig vid i ytterligare tre veckor innan det var dags att sätta på ljudet på en låg nivå. Melvins första reaktion var skräck. Fullt förståeligt: det var så klart omvälvande för honom.
– Han blev ledsen och grät varje morgon när vi kopplade på ljudet.
Det gick ett halvår, julen närmade sig.
– Plötsligt en morgon gjorde Melvin ett litet klickljud med tänderna när vi satte på ljudet. Vi vågade inte hoppas men när han upprepade det flera morgnar i rad visste vi: Vår lille pojke härmade ljudet av CI-implantatet när det går i gång. Melvin kunde höra! Vilken känsla, det går inte att beskriva – fantastiskt räcker inte!

Melvin får hör- och talterapi varje vecka och specialpedagogen tycker att han utvecklas jättebra.
Nu har Jennie och Martin fått veta att dövheten är ärftlig och att båda två bär på anlagen.
– Det är 25 procents risk att ett nytt barn blir dövt eller hörselskadat. Det är något vi tänker på men vi har ju varit med om resan en gång så vi vet vad det innebär. Och chansen att småsyskonet blir hörande är ju mycket större.
När Melvin är sex år ska han ha hunnit ikapp och kunna tala lika bra som sina jämnåriga.
Jennie skrattar.
– Ja, han kan ju redan säga ett mycket viktigt ord som alla ungar gillar: bajs!

Komplikationer är sällsynta!

– Vår hörsel är beroende av tre delar: ytter-, mellan- och innerörat, även kallat hörselsnäckan. Innerörat fångar upp ljudvågorna, omvandlar dem till elektriska impulser och skickar dessa impulser vidare till hjärnan.
Det säger Eva Karltorp, öron- och hörselläkare och ansvarig för CI-enheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon är även den som opererat lille Melvin.
Den svaga länken i kedjan är hårcellerna i innerörat som står för själva omvandlingen av ljudvågorna.
– Vid en hörselskada är det i nio fall av tio hårcellerna som är skadade, säger Eva Karltorp. Hörseln är det första sinnesorgan vi lyckats återskapa. Operationsresultaten är bra och komplikationer är sällsynta.
Den första operationen i Sverige utfördes 1984 och nu opererar man till och med små bebisar!
– Ja, ju tidigare man opererar, desto bättre resultat. När det gäller helt döva barn är hjärnan mest mottaglig för hörselintryck fram till tre års ålder, så det gäller att inte missa tåget. Vi kan visserligen operera döva barn fram till fem–sexårsåldern men då har de i allmänhet för mycket att ta igen. Senare än så är det ingen idé om barnet varit dövt sen födseln. Dövfödda vuxna är heller inte hjälpta av cochleaimplantat, däremot opererar vi både barn och vuxna som tidigare hört men blivit döva. Även gravt hörselskadade som använt hörapparat har nytta av implantat.

Läs mer om cochleaimplantat i tidningen!

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…