Annons

Annons

Vi ska inte ta våra möjligheter för givet

Dela
(0)

Keramiktavla av Lars Bergsten. 10 kr på en skånsk byaloppis.

Keramiktavlor brukar inte falla mig i smaken – men den här gick rakt in i hjärtat!

Figurerna som sitter vid bordet fick mig att tänka på Saleh Dirawi i Sundsvall. Känner du igen efternamnet? Jo, det är Gina Dirawis pappa. Jag hade förmånen att få skriva om Saleh och hans härliga familj i samband med årets final i Melodifestivalen, som Gina ju var programledare för.

Annons

Saleh och hans fru är palestinier och växte upp i flyktingläger i Libanon. I Hemmets Veckotidning berättade Saleh såhär om sin barndom och hur den format hans syn på livet:

Gilla Hemmets på Facebook

”Vi är tolv syskon. När jag ser tillbaka på min barndom minns jag det faktiskt som en rolig tid, trots att vi hade det väldigt svårt. Vi bodde i ett hus utan isolering och det hände att det regnade in. Vi syskon sov tillsammans för att hålla värmen. En gång blåste det så mycket att taket flög av, mitt i natten. Vi hade bara en lampa, så när vi läste läxor satt alla runt samma bord och la ut sina olika böcker i en cirkel runt lampan. Det brukar jag påminna mina barn om när de sitter på sina egna rum och läser läxor. Det har varit viktigt för oss att lära våra barn att de inte ska ta sina möjligheter för givet.”

Visst ser det ut som Saleh och (några av) hans syskon på tavlan? Läser de läxor, eller sjunger de tillsammans? Jag ska hur som helst hänga upp den hemma, så att även min familj kan bli påmind om att vi inte ska ta saker och ting för givet.

Väggplattan är signerad Lars Bergsten, som frilansade för bl a Upsala-Ekeby. Se mer av Lars Bergsten här.

MARIA SVEMARK

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…