Annons

Annons

Alva föddes med ett halvt hjärta

Utan ingrepp skulle lilla Alva dö. Med en operation var chanserna 50 procent att hon skulle överleva. Den lilla visade sig vara en kämpe. I dag är Alva 10 år och hjälper andra hjärtsjuka barn!

Dela
(1)

Familjen Fredman

Hela familjen Fredman trär pärlarmband i hemmet i Lerum. Det är ett sätt att ge tillbaka och skänka glädje och hopp till andra hjärtsjuka barn. Det var Alva som kom på idén. Från vänster Elias, 11, Alva, 10 år, Jörgen och Jessica.

Hela familjen Fredman trär pärlarmband i hemmet i Lerum. Det är ett sätt att ge tillbaka och skänka glädje och hopp till andra hjärtsjuka barn. Det var Alva som kom på idén. Från vänster Elias, 11, Alva, 10 år, Jörgen och Jessica.

Annons

När Alva var fem veckor upptäcktes att hon hade ett allvarligt hjärtfel.

—Vi gick på extrakontroll på BVC eftersom hon inte gick upp i vikt och fick direkt en remiss till barnakuten. Där gjordes röntgen och olika undersökningar och sedan blev hon inlagd, berättar mamma Jessica.

Gilla Hemmets på Facebook

Hjärtspecialisten som undersökt Alva kom med chockbeskedet: ”Er dotter har bara ett halvt hjärta.” Det fanns ingen höger kammare vilket innebar att hjärtat inte orkade pumpa runt blodet i kroppen och Alva riskerade att dö. En operation var nödvändig, men det var bara 50 procents chans att den lilla skulle klara den.

—Hela livet förändrades på några minuter. Det var mycket starka känslor då, säger pappa Jörgen, som undrade om han skulle förlora sin lilla dotter innan han knappt hunnit lära känna henne.

—Ja, det var en chock. Vi gick förbi ett fikarum på sjukhuset där en annan familj satt och skrattade och jag undrade om vi skulle kunna göra det igen, berättar Jessica.

Tre dagar senare var det dags för operation för Alva som då vägde 3,5 kilo. Operationen, som skulle bygga om hennes hjärta till ett enkammarhjärta, påbörjades åtta på morgonen och var klar nio på kvällen.

2 000 stygn

—Det var hemskt att lämna sitt barn och inte veta om man skulle få tillbaka henne, säger Jörgen. Hennes hjärta var inte större än en jordgubbe och det kändes ofattbart att det skulle gå att operera i något som var så litet.

Det blev en mycket lång dag för två oroliga föräldrar. Skulle deras lilla dotter klara sig? De stålsatte sig för att inte tänka på det allra värsta och försökte stötta varandra. Alla andra känslor försvann och de kände sig varken hungriga eller trötta. Operationen varade i över tio timmar och krävde 2 000 stygn i det lilla hjärtat. Allt gick bra och Alva hade för första gången visat att hon var en liten kämpe.

Ytterligare två stora hjärtoperationer, och några mindre, har genomförts och det kan bli fler framöver. Det har inte gått att korrigera hjärtat fullt ut, syresättningen som normalt är 100 procent är 87 procent hos Alva.

Detta gör livet något begränsat för Alva som inte orkar lika mycket som andra tioåringar. Hon kan inte idrotta, får åka färdtjänst till skolan, måste använda rullstol ibland och blir lättare trött och behöver vila. Blodförtunnande medicin och kontroller på sjukhuset hör också till vardagen.

—Jag tänker inte så mycket på det och jag vet ju inte heller om något annat, säger Alva som har fokus på det hon kan göra och tycker är roligt.

—I skolan gillar jag gympa, musik och NO. På fritiden spelar jag teater i Komediskolan och hemma tycker jag om att titta på film och baka, helst något med choklad, berättar hon.

Hon vill arbeta med barn när hon blir stor, antingen på förskola eller som sjuksköterska.

Armband som hjälper andra

När hon varit på provtagningar eller undersökningar brukar hon få välja en present där, tanken är att det ska ge ett positivt minne från sjukhusbesöket.

—Jag har länge velat göra något för andra hjärtsjuka barn och tänkte att jag ville samla in pengar till fler presenter. Så kom jag på att jag kunde göra armband och sälja.

Budskapet Allt är möjligt tänkte hon också ut.

—Om man föds med ett fel på hjärtat kan man laga det och bli bra, säger Alva.

Sedan ett par månader hjälps hela familjen åt att trä pärlarmband med budskapet.

En Facebooksida startades och gensvaret blev över förväntan. Över 500 armband har sålts och 25 000 kronor till presenter har samlats in. Familjen åkte till Ullared och storhandlade gosedjur, leksaksbilar, tiaror, skallror och såpbubblor. Det blev över 500 presenter som sedan överlämnades till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

—Som familj känner vi stor tacksamhet för allt som har gjorts för Alva och oss. Läkarna är så skickliga, dedikerade och ödmjuka och det här är ett litet sätt att ge tillbaka och stötta andra hjärtsjuka barn, säger Jessica.

Alvas hjärtfel förändrade livet för familjen och trots att det ofta har känts svårt har det även fört positiva saker med sig.

—Vi har blivit fantastiskt sammansvetsade som familj. Vi har gått igenom det här tillsammans och blivit starkare och vår livskvalitet har ökat, säger Jörgen.

Stöd från släkt och vänner har stor betydelse. Jessica och Jörgen har även pratat mycket och stöttat varandra. De har hela tiden varit öppna med Alvas hjärtfel och tycker att det är viktigt att vara det.

De vet att hoppet är en stark känsla som gör att man klarar mer än man tror. De känner sig ödmjuka inför att allt har gått så bra för Alva och tänker mycket på vad som är viktigt i livet.

—Det är att leva i stunden och att vara tillsammans med familjen. Vi gillar att göra utflykter och spela spel. Vi uppskattar de små tingen i vardagen, säger Jessica och de andra håller med.

 

AV ANETTE BÜLOW

FOTO: LEIF BOSTRÖM, PRIVAT

Läs mer:

Hanna vägrade lämna mig när jag blev förlamad

Lyckeliv är vårt lilla mirakel

6-årige Oscar räddade livet på pappa


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…