Annons

Annons

Vi och 50 000 till slutade med socker!

När Malin och Helena bestämde sig för att göra slut med sitt sockerbegär bjöd de även in sina vänner via Facebook. Utan att ana vilken fantastisk rörelse de skulle komma att starta...

Dela
(62)

Socker

Malin Nilsson, till vänster, och Helena Jerksten Nybratt stöttar varandra i att undvika onödigt socker.

Det var under semestern förra sommaren som tvåbarnsmamman Malin Nilsson bestämde sig för att försöka leva lite hälsosammare.

—Det hade varit mycket glass och fika, och jag ville hitta en jämnare energinivå. Släppa det där beroendet av socker hela tiden, förklarar Malin.

Annons

Malin kontaktade sin väninna Helena Jerksten Nybratt och tillsammans beslöt de sig för att utmana varandra i att skippa sockret.

—När vi ändå höll på bestämde vi oss för att gå ett steg till och startade ett event på Facebook, då skulle vi nog få med oss några till som vi kände och det är ju alltid roligare, berättar Helena.

Reglerna var att man under 50 dagar skulle utesluta allt onödigt socker och då främst godis, glass, kakor, bullar och så vidare.

Antalet deltagare rusade iväg

Och först såg det ut som Malin och Helena hade tänkt sig: några vänner hoppade på. Men så plötsligt började det strömma till folk, på bara några dagar var 400 personer med i eventet! Helena satte frukosten i halsen när hon såg siffrorna:

—De som gått med förväntade ju sig lite uppbackning och inlägg, recept och tips. Några började skriva själva och ibland blev det direkta felaktigheter som vi absolut inte ville ha med. Det var tufft att ro runt, säger Helena.

Men mitt i allt var hon ändå glad över att de hittat rätt och att eventet blivit så populärt. Både hon och Malin hade ju själva märkt hur bra de mådde av att utesluta sockret.

—Den första tiden var det tufft. Jag hade ont i huvudet i tre dagar, berättar Malin. Men sedan märkte jag att jag inte blev trött så fort och att min energinivå var jämn över dagen.

Och hela tiden fortsatte folk strömma till eventet. Plötsligt var man uppe 9 000!

—Det roligaste var när vi mötte folk på stan som berättade att de var med i eventet utan att de visste vilka vi var. Jag tror att det var perfekt för folk som har svårt att säga nej. Nu kunde de skylla på att de var med i en utmaning.

Och den första januari i år var det dags igen. Den här gången utökades utmaningen till 100 dagar utan onödigt socker. Eventet avslutades i förra veckan, den 9 april. Då hade drygt 50 000 personer gått med i evenemanget och nästan lika många visat intresse för det – närmare 100 000 totalt!

Sätter själv gränsen

Malin och Helena är väldigt omtumlade och glada över den stora uppslutningen och den tacksamhet de mött.

—En del har sagt att eventet varit det bästa som hänt dem, att vi förändrat deras liv. Det känns stort på ett sätt som inte riktigt går att greppa, säger Malin.

Vad menas med onödigt socker?

—Man måste själv sätta gränsen för vad som är onödigt, att välja ett bättre bröd, en osötad yoghurt och skippa godiset kan vara en del i att bli av med onödigt socker, förklarar Helena. Några tyckte att pasta och bröd skulle uteslutas, vilket inte ingick i utmaningen. Frukt var också en fråga, många tyckte att det skulle man inte äta men i våra inlägg har både färsk och torkad frukt och bär funnits med.

Hela tanken med eventet var att få folk att hitta en ny hållbar livsstil och göra deltagarna mer uppmärksamma på var sockret finns. Och det har man onekligen lyckats med.

—Dessutom var det ju omöjligt att fuska när man hade så många som peppade varandra, konstaterar de båda vännerna med ett leende.

 


Läs mer om:

Dela
(62)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…