Annons

Annons

Vi lever också med glutenintolerans

Dela
(0)

bund

Dagens Nyheter skrev om glutenintolerans i veckan och konstaterade att fler insjuknar. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder och det är inte längre bara barn som drabbas. Många äldre har fått vänta i åratal och haft ett helvete på vägen. Det kan vara svårt att få rätt diagnos eftersom symtomen är väldigt diffusa. 

Annons

Innehållet i DN-artikeln är ingen nyhet för oss som direkt eller indirekt är drabbade. Men informationen i artikeln kan inte upprepas tillräckligt många gånger. Förra hösten skrev jag om celiaki-drabbade Bodil i Hemmets Veckotidning (läs här).

Gilla Hemmets på Facebook

I vår familj är det hittills bara vår dotter som drabbats. Isa hade nyss fyllt 7 år när hon började klaga på ont i magen. Efter några månader med trög mage (och två läkarbesök) bad vi vårdcentralen om en noggrann genomgång. Hon hade ju ont i magen varje dag! Jag nämnde att Isa blivit väldigt smal, men att vi inte var speciellt oroade. Hon hade ju vuxit mycket på längden.

I efterhand kan vi bara konstatera att Isa var ett skolboksexempel. Barn får ofta trög mage (och/eller diarré), skelettvärk , magont och munblåsor. Eftersom tarmen skadas av gluten (ett protein) i råg, vete eller korn kan de inte tillgodogöra sig näringen i maten. Därför går de ner i vikt och blir på sikt både hängiga och småsura.

Så här skriver DN:

En uppräkning av symptomen liknar högläsning ur Husläkarens ABC. Har du diarré, är du trött eller har du gått ned i vikt? Då kan du vara glutenintolerant. Samma sak gäller om du har blåsor i munnen, ont i skelettet eller svårt att få barn.

Misstänker du att du inte tål gluten ska du alltid ta kontakt med din husläkare innan du experimenterar med kosten på egen hand.

Isas glutenintolerans hittades med ett enkelt blodprov.

Isa är idag en frisk 9-åring. Hon har – ta i trä – aldrig fått gluten i sig sedan hon fick sin diagnos. Vi oroade oss oändligt mycket inför flytten till Shanghai. Men faktiskt har det gått över förväntan, trots att Isas sjukdom är okänd i den här delen av världen. Isa får specialkost i skolan och när vi äter på restaurang klarar vi oss fint på kycklingspett, annat rent kött, wokade grönsaker, en del sushivarianter, stekt ris och glasnudlar (gjorda av mungbönsmjöl). Vi aktar oss dock för soja eftersom soja internationellt, men inte i Sverige, i vissa läger anses innehålla gluten (låt oss bara konstatera att detta är en het potatis i glutenvärlden och att du gör bäst i att googla och skaffa dig en egen uppfattning).

Att ha en glutenintolerant familjemedlem ger en del problem, men också en hel del glädje!

Tack vare Isas diagnos äter vi bättre mat. Vi får också automatiskt tillgång till en internationell intressegemenskap. Hemma var vi förstås medlemmar i Svenska Celiakiförbundet. Under en semester i Dubai för snart två år sedan följde vi med på en fika med Gluten free UAE (United Arab Emirates, Förenade Arabemiraten). Kika gärna in på deras hemsida . Här i Shanghai har vi fått tips av Pia och Sanna på Gluten Free Shanghai, se här.

Har du några frågor om vårt liv som glutenfri familj, skriv nedan eller mejla mig på [email protected]. Vill du ha recept? Sök på glutenfritt här på hemmets.se!

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…