Annons

Annons

Vi lever aktivt och tränar – trots artrosen!

Stel och orörlig utan möjlighet att göra det man vill? Nej tack! För Ingalill och Kjell är det viktigt att leva ett aktivt liv trots artrosen. Därför är de flitiga med träningen. Lederna mår bra av att man tränar lite och ofta – helst varje dag.

Dela
(0)

 

Stärkande övningar för dig med artros

Ingalill och Kjell är flitiga med sin artrosträning, det vet ju att det hjälper. – Och det är så trevligt att träna här, tillägger Ingalill.

Läs mer: 4 stärkande övningar för dig med artros

Läs mer: Expertens bästa råd vid artros 

 

Mjuka diskotoner strömmar ut från högtalarna medan en grupp damer och herrar på 60 plus tränar balans, styrka och rörlighet. Det är artrosträning på Gerdahallen i Lund under ledning av sjukgymnasten Anuska Acosta. Två av deltagarna är Ingalill Alwmark, 72 år, och Kjell Kristland, 75 år. De är båda överens om att träningen har gjort stor skillnad och ökat deras livskvalitet.

Annons

– Jag har artros i knäna och kunde inte gå i trappor. För att klara av det var jag tvungen att ta emot med händerna. Det var förstås besvärligt, speciellt som vi bor i ett stort hus med tre våningar, berättar Ingalill.

Hon kunde inte heller cykla, gå långa promenader och resa utomlands – och det blev svårare att leka med barnbarnen.

Till att börja med fick hon kortisonsprutor i knäna mot smärtan, men när hon hörde talas om artrosskolan tyckte hon att det lät som ett bättre alternativ. Nu går hon på artrosträning två dagar i veckan och kompletterar med gympa och styrketräning.

– Det tog emot lite i början att gå och träna, men jag märkte snart resultat och då blev det roligare, säger Ingalill.

Vill undvika operation

Och tack vare träningen kan hon åter gå i trappor, cykla, promenera och leka med barnbarnen. Självklart fortsätter hon att träna för att må bättre och vara rörlig, men också för att hon inte ska bli sämre och behöva opereras.

– Jag tänker inte lägga mig på operationsbordet, då tränar jag hellre. Träningen har gjort jättestor skillnad!

Kjell håller med. När han fick artros i ett knä innebar smärtan stora begränsningar; han kunde knappt gå eftersom det gjorde så ont.

– Jag är antikhistoriker och reser mycket i Medelhavsländerna och tittar på ruinstäder. Det ville jag fortsätta med.

Även Kjell hade hört talas om artrosskolan och bad om en remiss, trots att han i hela livet undvikit att träna.

– Jag skolkade från gymnastiken i skolan och har alltid avskytt fysisk aktivitet. Men nu förstod jag ju att jag måste göra något så att det inte blev ännu värre.

Bra att träna i grupp

Kjell har också blivit rörligare sedan han började träna och kan ägna sig åt sitt antikintresse och gå långa promenader med sin fru.

– Jag känner mig mycket bättre sedan jag lärt mig att använda musklerna i benen på rätt sätt och hålla benen raka. Livet har ju mycket att ge fast man har fyllt 75.

Både Ingalill och Kjell trivs med att träna i grupp.

– Alla är i samma situation, det gör mycket. För första gången i mitt liv tycker jag att det är roligt att träna, säger Kjell.

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…