Annons

Annons

Vi höll hårt i varandras händer och rusade mot livbåtarna

Dela
(0)

Plötsligt hördes ett kraftigt skrapljud och sedan lutade hela teatersalongen. I samma stund förstod journalistparet Jan och Ingalill Mosander att kryssningsfartyget Costa Concordia gått på grund och fått slagsida. Nu gällde det snabbt att ta sig till livbåtarna! Runt omkring dem trängdes skräckslagna passagerare som kastade sig mot utgångarna.

Annons


– Det var fasansfullt! Jag har aldrig varit så rädd, säger Ingalill i Hemmets Veckotidning nr 8.


Kryssningen var ett spontant infall som de fick efter alla helger när januari kändes som mest grå och tråkig.


– Vi behövde något som livade upp oss och jag gick ner till resebyrån för att se om det fanns några trevliga resor som vi kunde åka på med kort varsel, berättar Ingalill. Det fanns ett hytt ledig på kryssningsfartygen och vi slog till direkt!


Klockan sju på fredagskvällen  den 13 januari lämnade fartyget hamnen i italienska Civitavecchia för en sista kväll till sjöss. Paret Mosander åt middag och begav sig till den stora salongen i fören där en magiker skulle ge en föreställning.


– Det var en stor salong som löpte genom fyra däck. Jag skulle uppskatta att vi var cirka tusen personer som såg föreställningen, berättar Jan.


Mitt i föreställningen började lokalen att luta åt vänster. Det är något som har hänt, hörde Ingalill att Jan sa.


– Jag har seglat en del  och vet hur det känns när man går på grund, säger Jan.


I salongen utbröt förvirring och panik. Skräckslagna människor kastade sig mot utgångarna.

– Det kändes helt overkligt, säger Ingalill som tillsammans med Jan fick springa längs hela båten för att få tag på sina livvästar.


Runt livbåtarna var det fullt av människor som skrek och trängdes. Ingalill och Jan höll hårt i varandras händer för att inte komma ifrån varandra i kaoset.

Paniken blev än värre när livbåten som de satt i stötte emot fartygets kant och fastnade på halva vägen.


-Jag hade varit ganska lugn hela tiden, men i det läget blev jag orolig eftersom det fanns risk att den skulle tippa över och då skulle vi hamna i vattnet, berättar Jan.

– Det var skönt när den kom loss och kunde hissas ner i vattnet. När vi flöt kände jag att vi skulle klara oss levande ur det här, säger Ingalill.


Läs mer om den dramatiska räddningen i tidningen!


Foto: Kurt Pettersson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…