Annons

Annons

De har tomtat över hela världen!

När Jonny hjälpte föreningen att städa hittade han en bortglömd dräkt som han av någon anledning tog med sig hem. Detta blev startskottet till en sen karriär som tomte. Sedan dess har Jonny och hans Anna spridit julglädje!

Dela
(23)

4
Visa bildspel

/
De har tomtat över hela världen!
De har tomtat över hela världen!
De har tomtat över hela världen!
De har tomtat över hela världen!
...
Visa mer

 

 

 

Anna och Jonny har tomtat i Kina, Japan och Egypten, men framför allt hemmavid, runt Malmö.

—Det känns som att vi har 1 000 barnbarn över hela världen! Precis som det ska kännas för en tomtefar och tomtemor!

Annons

Jonny Ekdahl, 80, och Anna Kuylenstierna, 77, började juljobba för 16 år sen. Jonny städade ut källaren hos föreningen ”Flottans män”, och hittade en gammal utsliten tomtedräkt, bortglömd sedan länge.

Gilla Hemmets på Facebook

—Av någon anledning tog jag hem den, säger Jonny. Framåt hösten började en tanke gro och jag frågade Anna om det inte skulle vara kul att pröva på att tomta? Anna var med på noterna och vi satte in en liten annons i tidningen. En vecka senare var vi fullbokade och sen dess behövs inga annonser, myser Jonny.

Men vid det tillfället visste varken Jonny eller Anna helt vad det skulle innebära. Till exempel att agera tomtar på kinesiska muren…

—Våra besök är gratis och så kommer det att förbli, säger Anna. Vi har inga egna barn i närheten och vi röker inte, dricker inte, spelar inte golf och vi bor billigt. Vi har råd att glädja andra och det ger oss så mycket glädje tillbaka. För att inte tala om alla goda chokladaskar vi får – de räcker ända till maj!

 

Läs mer: Renen Rudolf är trogen som en hund – här är filmen ni måste se

 

10 000 klappar

Anna och Jonny har inga planer på att lägga av och tomtefar arbetar hela året i sin verkstad med klappar i form av fiffiga sjömanspussel, ljusstakar, timglas, pennställ – allt i vackert trä och med vältvinnade valknopar. 10 000 av Jonnys alster finns i både slott och koja i över 100 länder. Hos ambassadörer, biskopar, guvernörer, i sjömanskyrkor, ja till och med hemma hos kungen och drottningen! Hantverket är gjort av en riktig sjökarl. Jonny jobbade på Kockums i 45 år, gjorde värnplikten i flottan, har haft båt själv och älskar att simma. Sommaren 1982 var han den förste som simmat runt Malmös slingrande kanal, och året därpå hade han Anna med sig.

Medan flitens lampa lyser i verkstan om hösten växer tomtens skägg och är lagom långt tills adventsstakarna lyser upp decembernätterna.

—Barnen på förskolorna brukar få dra i det, men en pojke lät sig ändå inte övertygas utan klättrade upp och ville lukta, säger Jonny muntert.

Anna och Jonny har räknat ut att de gjort närmre 600 besök på förskolor och hos familjer med otåligt väntande snälla barn. På helgerna i december går de tomtevandringar genom Malmö och delar ut godispåsar till glatt överraskade barn. I fjol blev det 50 kilo choklad, karameller och skumgubbar!

—Förskolebarnen är de viktigaste, säger Jonny. Och för att inte de minsta ska bli rädda går alltid tomtemor först och ringer i en pingla. Vi har en pratstund med barnen och alla säger att de varit snälla! Till och med fröknarna…

Anna berättar sagan om bockarna Bruse med hela kroppen och sen blir det spännande – säcken öppnas och det blir klapputdelning. I de flesta fall chokladtomtar så barnen kan se direkt vad det är.

Det är inte så konstigt att tomtemor har hand med barn. Hon arbetade som småskolelärarinna i en byskola utanför Malmö och bodde i skolan precis som i gamla tider.

—Jag var en riktig gammal nucka tills jag träffade Jonny, 43 år och okysst, skrattar Anna. 1981 drog en väninna med mig ut på dans, och jag tänkte att jag kan ju alltid sitta och titta på. Men plötsligt kom en man emot mig med bestämda steg och bjöd upp. Jag tänkte: Stackars karl, han vet inte att jag inte kan dansa.

Men Anna räknade stegen en, två, tre och på något sätt måste det ha gått utan missöden för mannen kom igen dans efter dans. Till slut var det klippt.

Tomtar på kinesiska muren

I många år har Jonny och Anna agerat värdfamilj till utländska studenter vid World Maritime University i Malmö. Studenter från länder som Bangladesh, Marocko, Egypten, Kina och Japan har blivit hembjudna, fått prova svensk mat, besöka parets koloni och båt. De har hållit kontakt med flera av dem under åren och ungdomarna har bjudit dem till sina hemländer Kina, Japan, Egypten, där Anna och Jonny tomtat på flera dagis och skolor.

—Kina var roligast, det var inte så långt efter OS i Peking där Kina tog hem flest medaljer så alla skolbarnen var extra uppspelta, stolta och fnittriga när de fotograferades med oss. Och att stå på Kinesiska muren iförda tomtedräkter var verkligen speciellt. Oj, vad vi blev fotograferade då!

Parets egna minnen från barndomens jular skiljer sig rejält åt. Jonnys var inte mycket att hänga i julgranen…

—Jag var yngst av tre bröder och vi fick gå till fattighuset för att få kläder. När jag var sju år gick jag gick i frikyrkans söndagsskola och där skulle vi få godispåsar till jul. Vi stod i en lång rad, jag var sist. När jag äntligen kom fram var godiset slut…

Annas jular var raka motsatsen:

—Jag har fyra syskon, alla flickor, och mina minnen handlar främst om dofter, säger Anna. Varje dag fanns det nya kakdegar som jag bara måste smaka på när jag kom hem från skolan. Jag minns också doften när pappa lackade julklappar och lukten av vår speciella julkötträtt som marinerats i en massa kryddor. Kvällen före julafton var allt en enda röra. Vi barn rusade runt och pyntade överallt. Somligt var sönder, det fattades delar eller saknades batterier. Men på något magiskt sätt var allt städat, granen pyntad och julkrubban och den gamla tomtestugan uppsatt när vi vaknade på julaftons morgon. Sen längtade vi bara efter att pappa skulle säga: ”Jag får gå ner i källaren en stund och lägga in mer ved i värmepannan.” Då visste vi att tomten snart skulle komma.

I samband med att tomtandet började för 15 år sen blev Anna Röda Korset-värdinna på röntgenakuten på SUS i Malmö varje tisdag.

—Väntetiden kan bli lång för sängliggande patienter, så en pratstund och en klapp till tröst brukar vara välkommet.

Att glädja och hjälpa andra går som en röd tråd genom Jonnys och Annas liv. En tråd i tomterött.

 

Läs mer: 

Behåll julstämningen med de bästa julfilmerna

Julklappshjälpen skänker klappar till behövande barn

Så fixar du en jul utan stress

 

Av Anncy Göranson

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(23)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…