Annons

Annons

Vi har testat roséviner!

Dela
(0)

Ingen sommar utan roséviner! Varma dagar smuttar man gärna på en sval, rosa drink. Här är våra utvalda favoriter – vilken blir din?

Torres Santa Digna Estelado Rosé

Betyg 4

Från Chile kommer bubbelvinet som passar perfekt som fördrink. Det har en fruktig, aromatisk doft med drag av jordgubbar, körsbär och kex. Smaken är torr och fruktig med frisk syra och inslag av röda bär och grapefrukt.

Annons

99178, 89:–

Les Fumées Blanches Rosé 2011

Betyg 3

Franskt rosévin med fin fruktig och rökig doft med toner av gräs, röda vinbär och jordgubbar. Smaken är frisk med rik syra och inslag av bär och nässlor. Passar till fisk eller kyckling.

22138, 75:–

Ramón Bilbao Rosado 2011

Betyg 3

Det spanska riojadistriktet är mest känt för sina röda viner, men här görs även bra rosé. Som detta som passar det mesta på sommarbuffén. Doften är fruktig med drag av röda vinbär och gräs. Smaken är friskt fruktig med balanserade syror, örter och röda bär.

99375, 76:–

Volcanes Pinot Noir Rosé 2011

Betyg 4

Ljuvlig chilenare gjort på min favoritdruva pinot noir! Doften är stor och tropiskt fruktig med toner av smultron och röda vinbär. Smaken är frisk, yppig och fyllig med bra balans. Serveras vid 8–10 °.

99233, 79:–

Leth’s Have Pink Zweigelt Rosé 2011

Betyg 4

En härligt frisk, rökig och örtkryddig doft möter upp i det här österrikiska vinet. Smaken är komplex och ungdomligt frisk med drag av örter, kryddor, gräs och röda vinbär. Lång och fruktig eftersmak. Serveras vid ca 10°.

2261, 79:–

Domaine de Collavery 2011

Betyg 3

Från Provence kommer detta blekt rosafärgade ”drinkvin”. Doften är lätt och bärig, smaken torr och ungdomligt fruktig med bra syra och drag av örter och röda bär. Liten bitter ton av grape i slutet!

2859, 79:–

Le Fraghe Corvina Rosato 2011

Betyg 4

Ljust rosévin gjort på samma druvor som det extremt kraftiga rödvinet Amarone. Doften är friskt fruktig med ton av körsbär och mineral. Smaken är balanserad, kryddig, milt fruktig med lätt inslag av bittra körsbärskärnor. Serveras vid 10°.

98043, 89:–

Albia Rosé 2011

Betyg 4

Ricasoli i Toscana har gjort det här blekt rosafärgade vinet som passar perfekt till aptitretande förrätter. Vinet har bärigt fruktig doft och mild, fint balanserad smak med drag av vinbär, hallon, mineral och örtkryddor. Liten behaglig bitter ton i slutet.

2248, 89:–

M de Minuty Rosé 2011

Betyg 5

Från Provence – de franska rosévinernas högborg – stammar detta blekrosa vin som helst ska avnjutas i skuggan en het sommardag. Doften är svagt rökig och bärig, smaken friskt fruktig med mild syra och inslag av örtkryddor och röda bär.

2590, 99:–

Cassiopea 2011

Betyg 5

En intensivt fruktig och aromatisk doft har det här italienska rosévinet från Toscana. Smaken är rik och kryddig med fina, bäriga toner av hallon och smultron. Underbart gott till italienska antipasti som lufttorkad skinka, friterade salviablad och oliver. Serveras vid 8–10°.

90156, 119:–

Låt färgen styra valet

* Vissa roséviner är milda i smaken och blekt rosafärgade, den perfekta drinken svala sommareftermiddagar.

* Rosévin med djupare färg och struktur passar t ex grillad kyckling eller midsommaraftonens gravade eller rökta lax.

* Till salta, smakrika tilltugg som oliver, lufttorkad skinka, soltorkade tomater, sardeller, kapris, salami m m är rosévin ett bra val.

* De flesta roséviner ska serveras vid 8°.

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…