Annons

Annons

Vi har huset fullt av 50-talsporslin!

Dela
(0)

Westmansamlare

De började med en ärvd burk och har inte slutat än! Helena och Ramon är passionerade samlare av Marianne Westman-saker och har huset fullt av hennes färgglada keramik. Här visar de några av sina favoriter!

Annons

– Vykort, frimärken, alla typer av roliga saker, det finns nog inget jag inte har samlat på, säger Helena Lyberg och skrattar.

Det är inte svårt att tro henne. Radhuset i Göteborg är en dröm för pryl- och antikintresserade, fyllt från golv till tak med porslin, glas, lampor och annan färgstark formgivning från mitten av 1900-talet. Fast det finns något som sticker ut – den stora samlingen med Marianne Westman-saker. För några år sedan ärvde Helena en burk av sin farmor och farfar och kollade upp vem som hade gjort den.

– När jag insåg att det var Marianne öppnade sig en hel värld av burkar – och jag var fast!

Sedan dess har hon och maken Ramon lyckats samla på sig över 300 burkar plus en mängd andra föremål. Köksskåpen är fulla med fat, tallrikar och karotter och längs vägghyllorna står kryddburkar uppställda i långa rader.

– Det kändes självklart att det var hennes saker vi skulle samla på. De känns fortfarande moderna och hon var dessutom en för sin tid tuff, modig och nyskapande kvinna.

Marianne Westman är mest känd för sina serviser Mon Amie, Picknick och Pomona som blev stora succéer under 1950-talet. Men hon har även gjort många saker som bara finns i några få exemplar. Helena och Ramon har startat en blogg för att försöka kartlägga hela Westmans produktion, något som inte har gjorts tidigare.

– Det är inte lätt, men väldigt roligt! Vi hittar hela tiden nya föremål, lär oss massor och träffar roliga människor med samma intresse.

Via bloggen köper och byter de även saker med andra samlare. Drömföremålet är en ovanlig burk med texten Pepparkakor, som de än så länge bara har sett på en japansk internetsida. Annars är servisen My Garden en favorit, men även barnporslinet ligger högt i topp.

– På 50-talet fick barn vara barn för första gången och jag älskar att Marianne la ner så mycket tid på att göra särskilt porslin till de minsta. Barntallrikarna är så fina, både snillrika och charmiga.

Barnporslinet brukar inte dukas fram till middagen, men annars använder Helena och Ramon det mesta i sin samling. Fast det är lite extra rädda om sockerburken – den kostade 3 000 kronor och är det dyraste föremålet i samlingen.

– Det var budgivning och jag fick slåss in i det längsta för att få den. Men den är ett undantag, vi är inte villiga att betala vad som helst för ett föremål. För oss handlar värdet om hur mycket vi för tillfället kan avvara och det finns såklart gränser för det. Allt vi köper ska vara av god kvalitet, men är något för dyrt avstår vi och letar vidare.

De finansierar sitt samlande genom att köpa och sälja andra saker på loppisar, främst prylar från mitten av 1900-talet. Det blir oftast ett loppisbesök per helg, ibland flera.

– Att gå på loppisar är vårt gemensamma fritidsintresse och en roligt grej för familjen att göra tillsammans. Vi tar med våra barn, tittar på grejor, fikar och umgås – och barnen tycker det är minst lika roligt som vi!

Helenas & Ramons bästa samlartips!

* Var på plats när loppisen öppnar – de bästa sakerna går direkt!

* Skaffa kunskap, ju mer du vet, desto lättare blir det att hitta det du söker.

* Var inte rädd för att prata med folk, du kommer att lära dig massor!

 

Läs Helenas och Ramons blogg på porslinochnostalgi.blogspot.com

 

Marianne Westman…

…född 1928, är keramiker och formgivare. 1950–71 arbetade hon på Rörstrand och 1972–77 på Skrufs glasbruk. Hon har formgett porslin, glas och textil. Mon Amie, Picknick och Pomona är några av hennes mest kända serviser.

Westmansamlare

På fyra år har antalet burkar ökat betydligt!

Westmansamlare

Vi fick betala 3 000 kronor för sockerburken, så den är absolut dyrast i vår samling, säger Helena.

Av Veronica Sundén

Foto: Pernilla Wästberg


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…