Annons

Annons

Vi blommar i vinter!

Dela
(0)

Vinterblommor

Det finns många krukväxter som har sin främsta blomningstid under höst och vinter. Här presenterar vi några av favoriterna som garanterat piggar upp ditt fönster!

1. Kristi törnekrona kan blomma i stort sett oavbrutet med sina små rundade blommor. Bladen är smalt ovala och stammarna har vassa taggar. Kristi törnekrona vill stå ljust året om men tål inte hettan i söderfönstret på sommaren. Rotblöta vid varje vattning är det som gäller. Mellan vattningarna bör jorden få torka upp ordentligt.

Annons

2. Kalankoe, höstglöd, våreld – de sistnämnda namnen lever kvar i folkmun. De finns numera med massor av olika blomställningar och färger. Bladen är vattenhållande så plantan är relativt torktålig.

3. Novemberkaktus/julkaktus, schlumbergera, är översållad med blomknoppar så här års. Förr hade vi en distinkt skillnad mellan novemberkaktus och julkaktus men numera är de korsade med varandra och deras olika egenskaper har blandats friskt. Fortfarande finns det säkert bland er läsare någon som har kvar de ursprungliga sorterna för de kan nämligen bli mycket gamla. Hos dagens hybrider gynnas blomningen om plantan får stå utomhus under sommaren och en bit in på hösten. Plantan måste få torka upp mellan vattningarna.

Av Britt Mari Granath Foto: Floradania, Ina Agency

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…