Annons

Annons

Vi blev kära på nytt efter 34 år – tack vare Facebook

Tonårsförälskelsen rann ut i sanden och Jörgen och Gith tappade kontakten. De bildade familj på var sitt håll. Men 34 år senare fann de varandra igen på Facebook – och blev blixtförälskade.

Dela
(81)

 

– Nu känns det som att alla pusselbitar är på plats, säger Gith.

– Nu känns det som att alla pusselbitar är på plats, säger Gith.

Det var en decembernatt på diskoteket Piraten i Karlskrona 1979 som Gith Petersson och Jörgen Sutorius träffades för allra första gången. Jörgen, som då var 19 år, gjorde lumpen i flottan och låg tillfälligt i Karlskrona. 16-åriga Gith bodde i staden och såg fram emot en rolig kväll på dansgolvet. Föga anade hon då att den kvällen skulle komma att förändra hennes liv. När hon fick syn på den snygge kadetten med långt, mörklockigt hår blev hon alldeles knäsvag.

Annons

—Han kom fram och bjöd upp mig och jag tyckte att han var jättesnygg. Dessutom var han trevlig och go. Jag föll direkt, säger Gith och tittar med ett förtjust leende på Jörgen. Han nickar instämmande.

—Jag kände detsamma. Jag tyckte att hon var otroligt snygg. Och så hade vi roligt och dansade bara med varandra och hade kul hela natten. Jag föll för hennes härliga utstrålning. Hon var en riktig solstråle, och det är hon fortfarande!

Gith och Jörgen blev ett par den kvällen och var sedan oskiljaktiga under de månader som Jörgen låg i Karlskrona. När han så småningom blev tvungen att flytta tillbaka till Stockholm tog Gith tåget upp för att hälsa på. Hon fick träffa hans föräldrar och syskon och de tog henne omedelbart till sitt hjärta – precis som Giths familj hade gjort med Jörgen.

—Jörgen var min första stora kärlek och det kändes som att vi passade perfekt för varandra. Det kändes så rätt och okomplicerat med honom. Jag tänkte nog att det skulle bli vi, men vi var unga och det var dyrt att resa fram och tillbaka. Vi höll kontakten med brev och telefonsamtal, men med tiden rann förhållandet ut i sanden.

Glömde aldrig honom

Efter lumpen började Jörgen plugga i Uppsala. Gith studerade till sjuksköterska och deras vägar skiljdes åt. Så småningom träffade hon en man som hon förlovade sig med. Men hon glömde aldrig Jörgen.

—Jag tänkte ofta på honom och undrade hur han hade det och vad han gjorde. Och när jag hörde vår låt When I need you tänkte jag alltid på Jörgen och vår kärlekshistoria.

Så här såg Jörgen ut 1980.

Så här såg Jörgen…

Jörgen tänkte också på Gith. Så pass mycket att han 1987 hoppade i bilen och for ner till Karlskrona på vinst och förlust. Han ville träffa henne igen och se om det möjligen fanns något kvar mellan dem.

—Jag hade inte förvarnat om att jag tänkte komma utan dök bara upp i klädbutiken där Gith jobbade. Jag var jättenervös och hade väl inga direkta förhoppningar om att hon skulle vara ledig. Men såklart hoppades jag ju ändå, säger Jörgen, som vid den här tidpunkten var singel.

—När jag såg honom komma in i butiken tog mitt hjärta ett skutt. Där stod min första kärlek! Vi fikade på min lunchrast och pratade en stund och det kändes både spännande och jobbigt på samma gång. Jag var ju förlovad, säger Gith, som minns att hon kände en väldig tomhet i bröstet när han reste hem igen. Skulle de någonsin träffas igen?

—Visst tänkte jag tanken att det hade kunnat bli vi om omständigheterna hade varit annorlunda. Men nu blev det som det blev och våra liv tog en annan riktning, säger hon.

Gith gifte sig så småningom och fick tre barn. Jörgen stadgade sig också och fick två barn. Åren gick och minnena av den första kärleken bleknade något. Men så kom Facebook och Gith kunde inte låta bli att leta upp Jörgen. Hon var nyfiken på hur hans liv hade blivit.

Så här såg Gith ut 1980.

…och Gith ut 1980.

—Vi utväxlade några meddelanden, men mer än så var det inte. 2010 skilde jag mig och då kände jag att jag ville återuppta kontakten med Jörgen, som jag visste hade skilt sig 2006. Men det hade jag inget för, eftersom han hade hittat en ny kvinna och la upp bilder där de såg väldigt lyckliga ut, säger Gith med ett snett leende.

Självklart och pirrigt

Men så en dag upptäckte hon att han hade bytt Facebookstatus. Jörgen var singel igen!

—Då skickade jag genast en fråga till honom. Vi började chatta och sedan chattade vi varje dag hela hösten 2012. Jag kunde knappt bärga mig tills jag kom hem och kunde sätta mig vid datorn. Det flöt så lätt och kändes så självklart och pirrigt, säger Gith.

Förälskelsen började spira. Men det tog ett tag innan de vågade prata på telefon.

—Första gången var vid tolvslaget på nyårsafton. När jag hörde hans röst i luren blev jag alldeles skakis. Det var som att färdas tillbaka till ungdomen igen, säger Gith och ler vid minnet.

De bestämde att Gith skulle komma upp till Stockholm. Det var dags att träffas på riktigt.

—Jag skulle hämta henne på Bromma flygplats och jag minns att jag funderade en hel del under bilresan dit. Tänk om det skulle kännas konstigt när vi väl sågs? Tänk om alla känslor som vi byggt upp bara var en illusion? Men när jag fick syn på Gith var alla farhågor som bortblåsta. Efter tio minuter var det som om vi aldrig hade varit ifrån varandra, säger Jörgen och stryker sin älskade ömt över armen.

Gith strålar som en sol när hon hakar på Jörgen:

—Nej, det kändes varken spänt eller trevande mellan oss. Men visst var jag supernervös inför det här mötet. Dels är jag flygrädd, dels visste jag inte hur det skulle kännas när han verkligen stod där framför mig. Jag klev av planet på skakiga spagettiben och var alldeles darrig när vi kramades. Men det kändes ljuvligt, ja helt magiskt. Det var som att tiden hade stått stilla. De fem dagarna jag var på besök gick alldeles för fort. Men det kändes jättebra!

Pratar varje dag

Avskedet blev däremot tungt. Och så har det varit under de här dryga två åren som Gith och Jörgen har haft ett distansförhållande. De försöker ses åtminstone två gånger i månaden och tillbringar semestrar och längre ledigheter ihop. Dessutom pratar eller sms:ar de varje dag när de är ifrån varandra.

Varje gång de träffas försöker de verkligen ta tillvara varje stund tillsammans.

—Det blir extra god mat och roliga aktiviteter. Vi sitter uppe sent och pratar. Men vi försöker också leva lite vardagsliv, säger Gith och berättar att lika underbart som det är varje gång de ses, lika jobbigt är det att skiljas åt.

Gith och Jörgen blev kära på nytt - tack vare Facebook!

Jörgen och Gith har förlovat sig och planerar bröllop så småningom.

Faktum är att det bara blir svårare och svårare. Bägge har insett att de inte kan eller vill fortsätta så här. Därför planerar Gith att flytta upp till Stockholm så småningom.

—Jag är så oerhört glad och lycklig över att ha fått chansen en gång till med Jörgen. Nu känns det som att alla pusselbitar är på plats. Vi är jättekära och kärleken är om möjligt ännu starkare än när vi var unga. Nu förstår vi att värdesätta och uppskatta det vi har och tar inte kärleken för given. Vi är trygga i oss själva och vet vad vi vill, säger Gith och får medhåll av Jörgen.

—Ja. Och mina barn gillar Gith och hennes barn gillar och accepterar mig. Sådant är också viktigt i ett förhållande, konstaterar Jörgen, som bara kan se fördelar med att hitta tillbaka till sin ungdomskärlek.

—Det finns ingen bitterhet över att det inte blev vi då, utan bara en enorm lycka över att vi fann varandra igen!

 

Läs mer

Yasmine fann sin okända pappa på Facebook

Tommy Nilsson berättar om de svåra åren

Livet rasade när Åsa blev lämnad av sitt livs kärlek

 

Text & bild: Maria Zaitzewsky Rundgren


Läs mer om:

Dela
(81)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…