Annons

Annons

Vi bakar glutenfritt!

Dela
(0)

Mormor Eva bakar glutenfira lussekatter med Ivar, 4 år, och Isa, 8 år.

 

Glutenintolerans är temat på våra medicinsidor i veckans nummer av Hemmets Veckotidning (Nr 49). Bodil Rosberg, 66 år, hade haft många diffusa symtom i flera år när en läkare äntligen förstod orsaken. Reportaget om Bodil är skrivet av vår reporter Maria Svemark, som också har celiaki i familjen. Hennes 8-åriga dotter Isa fick sin diagnos för ett år sedan.

Annons

Glutenfria cupcakes. Jag tar två!

– Att ha glutenintolerans kan vara knepigt, framför allt när man vill äta på restaurang eller reser utomlands. För Isas skull förvandlas jag ofta till en tiger, på samma sätt som alla föräldrar gör när de känner att sina barn inte blir rättvist behandlade och ges samma möjligheter som alla andra barn. Men vi har bestämt oss för att ”gilla läget”, fokusera på det positiva och försöka se möjligheterna före problemen, säger Maria.

En person med glutenintolerans kan inte äta vete, råg och korn. Gluten, ett protein, skadar slemhinnan i tunntarmen och gör att tarmen inte kan ta upp olika näringsämnen.

– Celiaki är en lurig sjukdom eftersom den kan ge diffusa symtom som viktminskning, trötthet, nedstämdhet, orolig mage, vitaminbrist och svårigheter att få barn. När Isa fick sin diagnos hade hon länge haft molande magvärk och gått ner i vikt, säger Maria.

Lussekatter färdiga för ugnen!

 

Maria tycker att familjen äter nyttigare i dag än tidigare. De lagar mer mat från grunden, köper sällan snabbmat, äter mindre pasta, mindre bröd och kakor.

– Vi åt mindre kakor, tills i söndags, ska jag kanske tillägga! Då var hela familjen och mormor för första gången med när Lundabygdens celiakiförening julbakade. Vi var ungefär trettio personer som samlades i en hemkunskapssal och bakade efter glutenfria recept. När vi var färdiga hade vi över tjugo sorters kakor att provsmaka! Vilket frosseri!

Maria, hennes man Niclas och Jens, 6 år, valde att göra klenäter på glutenfri mjölmix medan mormor Eva, Isa och familjens minsting Ivar, 4 år, bakade lussekatter.

– Bodil, som jag skrivit om i HV, försökte visa mig hur jag skulle snurra till klenäterna. Det var inte helt lätt! De smakade väl helt okej – friterade bakverk uppskattas väl av de flesta?

Jodå, det blev klenäter tillslut...

Bland de bakverk som ställdes fram på buffébordet fanns vörtbröd, morotsbröd, fröknäckebröd, flera sorters muffins, pepparkakscookies, hallongrottor, mördegskakor, skorpor och energy-bars med nyponmjöl.

– En glutenfri bloggare som heter Susanne Holmberg visade oss hur vi kunde garnera muffins och tårtor med marshmallowfondant, smälta marschmallows som blandats med vatten, florsocker och karamellfärg. Hon kavlade ut massan som ett marsipantäcke och tryckte ut blommor och blad med små pepparkaksformar. Väldigt piffigt, säger Maria.

Marschmallowfondant är hemligheten...

Receptet på marschmallowsfondant hittar du på Susannes blogg: susanneutangluten.se

Vill du också baka glutenfria lussekatter? Vi har receptet i veckans tidning!

Missa heller inte den busenkla saffranskakan som vi tidigare haft på Julbloggen. Också glutenfri!

Har du frågor om att leva glutenfritt eller vill ha fler recept? Mejla gärna Maria på [email protected]

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…