Annons

Annons

Vi är så stolta över att namnet Estelle går vidare i släkten!

Dela
(3)

Tisdagen den 22 maj döps kronprinsessparets lilla förstfödda – prinsessan Estelle! Förvåningen var stor när den nya prinsessans tilltalsnamn tillkännagavs. Men det visade sig snart att den lilla nyfödda prinsessan hade fått sitt namn efter en stor förebild i familjen, Estelle Bernadotte, gift med vår kung Carl XVI Gustafs gudfar Folke Bernadotte av Wisborg.

Annons

I Hemmets Veckotidning nr 21 har vi en exklusiv intervju med Bertil Bernadotte som berättar om sin mor Estelle. Vår reporter träffar honom och hans hustru Jill i i deras hem i Sydfrankrike, inte långt ifrån där hans mor levde sina sista år.

Gilla Hemmets på Facebook

– Mamma var en rättrådig person som också hade ett mycket säkert omdöme, berättar han, vilket gjorde att man ofta vände sig till henne för att få goda råd. Hon hade också en alldeles naturlig och medfödd stil, som är få förunnat, säger Bertil Bernadotte.

Vem var då den första Estelle Bernadotte?

På en middag 1928 på den franska Rivieran, arrangerad av den amerikanske företagaren Hiram Edward Manville, fanns bland gästerna den då 33-årige brorsonen till Sveriges kung Gustav V, Folke Bernadotte. Där fanns också värdens 23-åriga dotter som föll för den blåögde svensken med det glada skrattet.
Bara några månader senare, den 1 december, gifte de sig i en liten kyrka i Pleasantville, New York. ”Det första kungliga bröllopet på amerikansk mark”, som man beskrev det i tidningarna. Folkes släktingar prinsarna Gustaf Adolf och Sigvard var marskalkar. När officerare ur de svenska Livdragonerna bildade häck med sina korsade sablar skred den svenske brudgummen fram tillsammans med sin vackra brud iförd brudslöjan som Napoleons hustru kejsarinnan Josephine bar.
– Slöjan var en gåva från Oscar II till sin näst äldste son, prins Oscar, att gå som ”vandringsbrudslöja” i prins Oscars familj. Det finns en liten bok där de olika brudarna skriver sina namn. Den första att skriva var min mor Estelle, den senaste var min son Edwards brud, Nathalie, i maj förra året, berättar Bertil Bernadotte.

Det nygifta paret Folke och Estelle Bernadotte af Wisborg bosatte sig i Dragongården (där kinesiska ambassaden i dag huserar) på Djurgården i Stockholm, där Estelle fann sig väl till rätta. Sitt gamla hemland, USA, besökte hon ett par veckor varje år men det var Sverige som var hemma. Under åren fick paret fyra söner. Till sina föräldrars stora sorg dog den förste, Gustaf född 1930, endast sju år gammal i sviterna av en feldiagnostiserad öroninflammation och son nummer tre i ordningen, Fredrick, född 1934, dog endast sju månader gammal. Folke, född 1931 och döpt efter sin far, är i dag pensionerad läkare och bosatt i Uppsala. Bertil, född 1935, är efter många år som affärsman i England numera bosatt i Frankrike.
Förutom många styrelseuppdrag utsågs Folke Bernadotte 1943 även till vice ordförande för Svenska Röda Korset där han i praktiken fick huvudansvaret då ordföranden, prins Carl, var 82 år gammal. Under krigsslutet 1945 organiserade Folke Bernadotte omfattande räddningsaktioner av koncentrationslägerfångar med bland annat judar med de välkända ”vita bussarna”.
Efter kriget gav FN:s generalförsamling i maj 1948 sitt första medlingsuppdrag någonsin till Rödakorsmannen Folke Bernadotte. Uppdraget i Palestina blev framgångsrikt till den 17 september, då Folke Bernadotte mördades av den sionistiska organisationen Lehi, mera känd som Sternligan, som ansåg att Bernadotte stod i vägen för ett omfångsrikt Israel, enligt sonen Bertil.
Jordfästningen ägde rum i Gustaf Vasa kyrka den 26 september på Estelles 44-årsdag. Hur orkade Estelle Bernadotte af Wisborg fortsätta sitt liv? En ung änka med två tonårssöner, 17 och 13 år gamla?
– Jag vet sannerligen inte, säger Bertil, men min mor var en mycket stark person.
I en intervju från den tiden uttalade hon sig om att ”när Folke gick bort fick jag ta emot många erbjudanden, varmhjärtade men känslobetonade. Jag var tvungen att säga nej till de flesta för jag känner min egen begränsning”.
1973 gifte Estelle Bernadotte om sig med Erik Ekstrand, en tidigare vän och före detta hovintendent hos prinsessan Sibylla, tillsammans bodde de sina sista år i franska Saint-Paul-de-Vence, där hon njöt av solen och värmen.

Om nyfödda Estelle har ärvt lite av släktens konstnärliga gener återstår att se. Både Bertil och hans bror Folke är i alla fall mycket stolta över att deras mors namn går vidare i släkten och hoppas på en god framtid för den lilla.

Läs hela artikeln i veckans nummer!

Foto: Christina Lindqvist, Kungahuset, IBL


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…