Annons

Annons

Vi är överlevare – som fortsätter stötta varandra!

Dela
(0)

Fr v Marika Tuomisto Styhr, Birgitta Thomasson, Ingela Palmqvist, Annika Widebeck, Kerstin Johansson och Margareta Magnehed.

Varje år får drygt 8 000 kvinnor i Sverige beskedet att de har bröstcancer. Samtidigt satsas det mycket på forskning, vilket lett till att överlevnaden i dag är 80 procent. I Hemmets Veckotidnings bröstcancerspecial i nr 40 får du lära dig mer om sjukdomen. Vi berättar om nya skonsammare läkemedel, årets Rosa Band-kampanj och forskarna som vill stoppa sjukdomen innan den bryter ut.  Redan här kan du läsa om kvinnorna i The Survivors som besegrat sjukdomen.

Annons

 

Två gånger om året träffas ett gäng kvinnor som kallar sig The Survivors, överlevarna. Deras gemensamma nämnare är att de överlevt bröstcancer.
– Det finns ett gott och bra liv även efter ett bröstcancerbesked, intygar Ingela Palmqvist i Gävle.
Under en helg bor kvinnorna på vandrarhem, umgås, äter gott och gör roliga saker tillsammans. De lärde känna varandra i november 2006 under en rekreationsresa till Lanzarote, en resa som bekostades genom en fond upprättad av Leif och Rita Silbersky.
– Man ansökte via bröstcancerföreningen, berättar Ingela. Kravet var att man skulle vara inom ett visst åldersspann och färdigbehandlad inom de senaste två åren.
Ingela fick sitt cancerbesked efter en mammografiundersökning i mars 2004.
– Det var fruktansvärt, jag tänkte på mina barn som då var 19, 18 och 15 år. ”Jag kommer att dö och mina barn kommer inte att ha någon mamma”, tänkte jag.
Men Ingela dog inte. Hon lever i högsta grad och är friskförklarad sedan flera år.
– Sjukdomen hade jag gärna varit utan, den önskar jag ingen, men den har ändå fört med sig mycket positivt, menar Ingela.
Hon har blivit bättre på att unna sig saker och även insett vad som betyder något. Allt som inte känns viktigt väljer hon bort. Detsamma gäller sjukdomen. Hon funderar inte på orsaken till att hon blev sjuk, om hon kan ha gjort eller ätit något cancerframkallande.
– Jag kan inte lägga energi på något som inte leder någon vart. I stället har jag valt att acceptera att så här är det och gå framåt. Det hjälper ingen att vara bitter och negativ.

Av de 20 kvinnor som var med till Lanzarote är det bara en som inte har klarat sig. De andra 19 överlevarna är mellan cirka 35 och 55 år och bor spridda över landet. De turas om att stå som värdar när de strålar samman. Senast var de hos Ingela i Gävle.
– Det finns en väldigt stark samhörighet mellan oss, säger Margareta Magnehed från Stockholm.
I höst ska de träffas hos Kerstin Johansson i Orrefors. Kerstin hörde inte vad läkaren sa och trodde först inte att det var sant när han sa att hon hade cancer. Två gånger tidigare hade hon haft helt ofarliga knölar i brösten och var säker på att det var likadant igen.
– Det var inte bra att jag åkt till sjukhuset ensam, jag hade behövt min man med mig, säger hon. Jag sprang och letade efter bilen när jag skulle åka hem.
Även om man har familj och vänner som stöd kan den som inte har haft cancer inte helt förstå vad det är man går igenom. Därför är det guld värt att träffa andra som varit i samma situation och utbyta erfarenheter.
– När vi pratar om det så behandlar man det. Lite ångest och smärta försvinner för varje gång, säger Ingela.
– Fast egentligen behöver vi inte säga så mycket, vi förstår varandra ändå, inflikar Kerstin. Man får verkligen en kick vid våra träffar.
De har alla gått igenom operationer och strål- och cellgiftsbehandlingar. Haft ont, mått illa, tappat håret och utstått biverkningar av alla mediciner.
– Det var hemskt att tappa håret, största delen av ens personlighet sitter där. Jag frös på nätterna fast det var sommar, så jag sov med en bandagetub på huvudet för att hålla värmen, berättar Ingela.

Ingela fick två peruker av syntethår. Med peruk på huvudet blev hon i stället för varm, men hon fick också många komplimanger för att hon var så snygg i håret. Visst har det funnits hopplösa, svarta dagar med gråt och förtvivlan. Då gäller det att snabbt hitta tillbaka till ljuset igen.
– Det krävs att man tänker positivt hela tiden och bestämmer sig för att övervinna sjukdomen, säger Kerstin.
Själv har hon fått lymfödem i ena armen som följd av sjukdomen. Men varje gång armen är till besvär hjälper det att tänka att hon i alla fall besegrat bröstcancern.
Ingen av dem vet vad som händer i framtiden. De flesta som drabbas av ett återfall gör det inom två år.
– För varje år som går blir man mer trygg, även om man kanske aldrig helt får tillbaka den där tryggheten som man hade före sjukdomen, säger Birgitta Thomasson från Kungälv.
Av de 19 överlevande kvinnorna i The Survivors har samtliga klarat sig från återfall i mer än fem år och har därmed blivit friskförklarade. Nu är risken att de insjuknar i cancer lika stor (eller liten) som för vem som helst.
– Jag är inte orolig. Forskning pågår hela tiden och nya, bättre mediciner och behandlingsmetoder tas fram. Ju längre tid som går desto mer ökar chanserna, menar Ingela.

10-års jubileum för Rosa Bandet

Oktober är Rosa bandets månad! I Sverige arbetar två organisationer med Rosa bandet: Cancerfonden och BRO, patientorganisationen Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. En viktig del av verksamheten är de rosa band som säljs runt om i landet. BRO:s band är ceriserosa, kostar 20 kronor och kan köpas hos bl a Coop, Åhléns och apotek samt hos lokala bröstcancerföreningar.
Cancerfonden tar varje år fram ett nytt, designat, ljusrosa band. Årets band är designat av Kristina Tjäder, Sofia Wallenstam och Karin Söderlind, systrarna bakom klädmärket Dagmar, som förlorat både vänner och sin stora inspirationskälla, farmor Dagmar, i cancer. Mönstret som systrarna skapat är en symbol för treenigheten i systerskapet, men också en uppmaning om att ”tillsammans kan vi göra skillnad för de drabbade!” Bandet kostar 25 kronor och säljs bland annat på ICA, Lindex och apotek.
Sedan starten 2003 har Cancerfondens Rosa bandet-kampanj samlat in närmare 354 miljoner kronor från privatpersoner och företag. Under samma period har man delat ut drygt 388 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning, alltså mer än vad man fått in. När nu Cancerfondens Rosa bandet-kampanj genomförs för tionde året i rad är målet att överträffa förra årets insamlingsresultat på 46 miljoner kronor.
Läs mer i veckans nummer och  på www.cancerfonden.se och www.bro.org.se

Foto: Catharina Hugosson

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…