Annons

Annons

Vem pyntade Marias mur?

Dela
(0)

Maria Svemark

Maria jobbar som reporter på Hemmets Veckotidning och gillar att påskpynta både inomhus och utomhus.

För många år sedan skrev jag i Hemmets Veckotidning om två pensionärer som blivit bestulna på sina trädgårdstomtar. Några månader senare kom tomtarna tillbaka – med ett fotoalbum från sin semesterresa. Om jag minns rätt hade prydnadstomtarna både liftat på ett lastbilsflak till pyramiderna i Egypten och badat i pool i Dubai.
Allt var naturligtvis ett pojkstreck genomfört av några studenter.
Vi råkade ut för ett nästan lika humoristiskt bus veckan före påsk för några år sedan. Men i vårt fall försvann ingenting. Tvärtom! Vi råkade nämligen ut för byns hemliga påskpyntare!
Jag gillar att dekorera muren framför vårt hus inför olika högtider. Just den påsken hade jag ställt fram en stor glaslykta med ett gult blockljus och fyllt på med några dekorationsägg.
En morgon när jag skulle hämta tidningen i brevlådan upptäckte jag två nya påskkycklingar på muren. Jag hade inte satt dit dem, och min man och barnen bedyrade också sin oskuld. Dekorationsäggen var hela så några kycklingar hade inte kläckts från dem…
Dagen efter hade vi fått en tupp på muren.
Morgonen därpå hade den lilla samlingen utökats med en fiolspelande kyckling i blå hatt.
Plötsligt kom det dit en jultomte.
Efter en vecka hade fortfarande ingen av vännerna i byn trätt fram som den skyldige. Alla skyllde naturligtvis på varandra.
Precis som pensionärsparet som fick tillbaka sina äventyrliga trädgårdstomtar blev jag förstås aldrig arg. Tvärtom! Det var både roligt och spännande att se hur samlingen på muren växte, även om min stilrena och genomtänkta påskdekoration vid det här laget såg ut som en sämre loppis.
När påskhelgen var över lät jag kycklingar stå kvar på muren. Jag ville ge pyntaren, eller pyntarna, en chans att hämta hem sina porslinsfigurer.
På hörnan på vår gata bor Göran, 20 minuters-Göran som vi kärleksfullt kallar honom. Om vi råkar mötas försvinner nämligen alltid 20 minuter till småprat om ditten och datten. Han skojar med barnen, han är omtänksam och snäll mot de gamla. Göran är en man som får sina medmänniskor på gott humör. Alla gillar honom. Även småfåglarna – de äter bara frön i Görans trädgård.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook
Göran

Byns busigaste Göran!

En dag när vi stött samman och stod och småpratade vid muren sa jag skämtsamt:
– Hör du, glöm inte att ta med dig dina kycklingar när du går hem.
– Nej, de är dina nu, sa Göran.
Vad? ”De är dina nu!”
– Ja, Tuppen köpte jag på Erikshjälpen. Den lilla kycklingen hade jag redan hemma, men sen tyckte jag att jag ville hitta en större prydnadshöna så då for jag in till loppisen i Lund och…
– Vad säger du, undrade jag? Är det du som i hemlighet pyntat vår mur?
– Ja, och den handmålade kycklingen hittade jag när vi…
Jag gapade av förvåning, trots att jag borde ha förstått! Det är klart att det var Göran som låg bakom. Busiga, busiga Göran!
Numera händer det att hans trädgård blir påskpyntad i smyg, på nätterna.
Men vem som är den skyldige – det lär han aldrig lista ut…

Påskmur

Varje morgon hittade jag en ny kyckling på muren…

Marias blogg hittar du här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…