Annons

Annons

Är du en lyckans ost?

Dela
(0)

De tar inte mycket plats och de gör inte mycket väsen av sig. De flesta av oss tänker inte ens på att de finns där. Men tittar man noga på husväggarna kan det hända att man upptäcker små, små hål. Och väntar man en liten stund kanske det kommer ett litet, litet bi flygande som landar och kryper in i hålet.

Annons

Om väggen är av trä kan hålet vara gjort av en skalbagge för länge sedan. Det finns flera skalbaggsarter som lever i trä. Larven äter av träet och när den förvandlats till skalbagge letar den sig ut och lämnar kvar ett litet runt hål som minne.

Sen kommer andra små insekter och använder hålet som bo. Har det en diameter på 4-5 mm kanske det är ett väggbi som flyttar in. Eller ett fäbodbi, som på bilden. Honan samlar pollen på undersidan av bakkroppen. Hon lägger en klump av pollen längst inne i hålet och ett ägg inne i pollenklumpen. Sen gör hon om proceduren tills hålet är fyllt med en lång rad av blivande små bin. När dessa kläcks äter de av sitt pollenförråd och är sedan redo att flyga ut, para sig och föra släktet vidare. Men då är vi redan framme vid nästa sommar.

Om ditt hus istället är murat av sten kan det finnas små hål och sprickor i fogarna. Där kan det lite större örtagårdsbiet finna sin bostad. Honan kan du se surrande på Salvia, Nepeta, Lavendel och andra kryddväxter. Hon samlar pollen på bakbenen och hjälper dig med pollineringen i trädgården.

Är du lycklig nog att ha ett vasstak har du naturen på riktigt nära håll. Titta längs kanten av taket. Det brukar surra av insekter som använder stråna som bo. Det kan vara småsovarbin, smörblommebin eller något annat bi.

Och låt dig inte skrämmas. De här små bina gör ingen skada. De utnyttjar bara de hål som redan finns. Så var rädd om hålen antingen de finns i träet, murfogarna eller vasstråna. Eftersom det numera inte finns så många gamla hus med plats för de här hyresgästerna har några av dessa arter blivit mycket sällsynta. Tänk om du har ett humlepälsbi eller ett väggcitronbi i ditt hus. Då är du en lyckans ost!

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…