Annons

Annons

Vem blir lyssnarnas sommarvärd i P1 2018? Här är alla finalister!

En 91-årig skribent, en stammande personalchef och en 19-årig tandläkarstudent som kom till Sverige som analfabet. Det är tre av de åtta finalister som har chansen att bli lyssnarnas sommarvärd och sommarprata i P1 den 18 juli 2018. Så här gör du för att rösta fram din favorit!

Dela
(11)

Sedan 2007 får en lyssnare möjlighet att vara sommarvärd i P1. Personen är vanligtvis inte känd för allmänheten sedan tidigare, och väljs ut genom en omröstning på Sveriges radios hemsida.

Här är de åtta som har chans att bli lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018. Vem det blir avgör förstås lyssnarna. Klicka på länken under varje namn för att höra finalisternas presentationer och rösta genom Sveriges radios hemsida här! Du kan rösta fram till den 27 maj 2018.

1. Mattias Ranfeldt, 43, Karlstad

Mattias Ranfeldt. Bild: Privat

Annons

Som barn stammade Mattias Ranfeldt så mycket att han knappt kunde säga en hel mening. Hans lärare sa att det inte skulle bli något av honom och skoltiden var jobbig. Men det fanns en tjej i klassen, Sofie, som Mattias kunde prata med utan att stamma – och i sommar ska de gifta sig. I dag presenterar Mattias Ranfeldt sig som personalchef och skivnörd, och han har tidigare medverkat i olika radioprogram.

2. Anna Planting-Gyllenbåge, 30, Stockholm

Anna Planting-Gyllenbåge, en av finalisterna till Lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018.

Anna Planting-Gyllenbåge. Bild: Privat

Under skoltiden var Anna Planting-Gyllenbåge den tysta, smarta tjejen. Hon berättar i sin presentation att hon har både ADHD, Aspbergers syndrom och anorexi. Hon vill berätta om sin högsta önskan – att bli accepterad som den hon är. Med dikter beskriver hon hur det är att leva med flera diagnoser och hur hon ser på världen.

3. Jonas Waltelius, 33, Linköping

Jonas Waltelius, en av finalisterna till Lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018.

Jonas Waltelius. Bild: Privat

2013 skulle bli Jonas Waltelius år. Han höll precis på att landa drömjobbet och skulle dessutom gifta sig med sin drömtjej. En vecka innan bröllopet ställer hans kompisar till med svensexa. Efter frukost är det dags för dagens första aktivitet – kampsport. Efter bara tio minuter är olyckan framme – Jonas, vars huvud är låst under armen på instruktören, hör hur det knakar till och på en sekund har han förlorat kontrollen över hela sin kropp. Nu vill han berätta om när livet vänder och vad som händer med en relation när man är beroende av hjälp trots att man helst vill klara sig själv.

4. Sara Day, 41, Kungsbacka

Sara Day, en av finalisterna till Lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018.

Sara Day. Bild: Privat

Sara Day adopterades från Iran till Sverige i slutet av 70-talet. Om hon får sommarprata kommer hon att reflektera över hur annorlunda hennes liv sett ut om hon inte hade blivit adopterad. Hade hon till exempel varit lika rastlös och rädd för att bli lämnad? Hur berättar om hur det känns att leva ”mitt emellan”, att inte tillhöra någon av dessa två världar. Om hur det är att ständigt bli ifrågasatt, och om den tacksamhet hon känner.

5. Göran Albinsson Bruhner, 91, Stockholm

Göran Albinsson Bruhner, en av finalisterna till Lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018.

Göran Albinsson Bruhner. Bild: privat

Efter att ha levt i 91 år har Göran Albinsson Bruhner fått perspektiv på välfärdssverige, säger han. I sitt sommarprat tänker han berätta om minnesglimtar från sitt långa liv och syftet är att visa att mycket har förändrats, men att mycket också i grund och botten är sig likt. Som exempel tar han den senaste tidens uppmärksammade nedläggning av BB i Sollefteå, vilket har lett till att kvinnor kan tvingas föda sina barn i bilen. Det liknar kvinnors utsatta situation på 1920-talet, menar Göran Albinsson Bruhner.

6. Bodil Palmberg, 38, Köpenhamn

Bodil Palmgren, en av finalisterna till Lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018.

Bodil Palmgren. Bild: Privat

Bodil Palmgren kör cykeltaxi i Köpenhamn. Hon älskar sitt jobb, men tvingas ofta stå till svars för sitt ovanliga yrkesval. Hon vill berätta om charmen med jobbet – att transportera människor, få visa upp stadens alla små guldkorn, att berätta historier och att få kontakt med alla typer av människor. Bodil Palmgren berättar att hon valde att avsluta sin framgångsrika karriär när stressen och pressen blev för stor. Allt i hennes liv gick snabbt och jagade ständigt nästa deadline. Till sist förstod hon att hon behövde en förändring.

7. Ahmad Hashimi, 19, Falköping

Ahmad Hashimi, en av finalisterna till Lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018.

Ahmed Hashimi. Bild: Privat

För sex år sedan kom Ahmad Hashimi till Sverige från Iran. Då var han analfabet – i dag studerar han till tandläkare. Han berättar om hur smärtsamt det är att se hur ignorans, hat och fördomar verkar öka i vårt samhälle. I sitt sommarprat får lyssnaren följa med på hans resa från Iran till Sverige och ta del av hans tankar och upplevelser.

8. Rebecca Hybbinette, 68, Stockholm

Rebecca Hybbinette, en av finalisterna till Lyssnarnas sommarvärd i P1 den 18 juli 2018.

Rebecca Hybbinette. Bild: Pelle Piano

Den 3 maj 1968 skanderar ett gäng demonstranter längs med Båstads gator: ”Stoppa matchen”. Rebecca Hybbinette är en av deltagarna som visar sitt missnöje med att tennismatchen mellan Sverige och Rhodesia ska spelas i Davis Cup. Matchen avbryts och det blir en våldsam konfrontation mellan polis och demonstranter. Rebecca Hybbinette, som sprang in på planen och slagen av polis med batong och hundar, kom att symbolisera mycket av händelserna i Båstad. Men efteråt var det ingen som frågade hur hon mådde eller såg på saken. I stället möttes hon av tystnad och hela händelsen har fått konsekvenser för resten av hennes liv.

De har tidigare varit lyssnarnas sommarvärd i P1:

2007: Peter Martinsson, administratör

2008: Yrsa Walldén, studerande

2009: Håkan Nilsson, musiker

2010: Tina Jansson, lärare

2011: Monika Nyström, förskolelärare

2012: Björn Lindeblad, föreläsare, meditationslärare, före detta buddhistmunk

2013: Martha Ehlin, lärare, grundare av föreningen Mer organdonation

2014: Sebastian Kirppu, skogsbiolog

2015: Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert

2016: Emilia Lind, student

2017: Tommy Ivarsson, företagare och grundare av Jontefonden till minne av sonen Jonathan som gick bort 15 år gammal

Läs mer: Lyssnarnas sommarvärd 2018: Jonas bröt nacken på svensexan

Jonas Waltelius är lyssnarnas sommarvärd i ”Sommar i P1” 2018.


Läs mer om:

Dela
(11)Annons


Annons

Laddar nästa sida…