Annons

Annons

Vem är det mest synd om?

Dela
(0)

Den här påsken började jag med att tycka väldigt synd om mig själv. Bara två plusgrader, snö i luften och isande vind. Jag som hade tänkt vara ute och njuta av naturen. Av alla vårblommorna, de nyanlända flyttfåglarna och några humlor. 

Annons

Men så kom jag plötsligt på att det kanske inte var mig som det var mest synd om. Jag kunde ju trots allt sitta inne i köket, i värmen från vedspisen, med en liten smörgås och kanske en bit choklad. Jag varken frös eller var hungrig.

Annat var det för flyttfåglarna som anlänt extra tidigt i år eftersom det var så varmt och fint i mars. Hur klarade de sig nu? Jag såg genom köksfönstret tofsvipor som stod och kurade på marken, sånglärkor i luften som verkade ha svårt att styra i den hårda vinden och en flock vilsna hämplingar. Dem var det synd om!

Blir det riktigt svårt och kylan håller i sig och snön ligger kvar kan man se flyttfåglar som vänder om och flyr söderut igen. För att invänta bättre väder. Riktigt kritiskt blir det först om de hunnit lägga ägg. Då vill de inte gärna ge upp. Tofsviporna kan ligga och ruva mitt i snön tills de dukar under.

Men humlan då, henne som jag såg första gången redan i mitten av mars. Hon måste väl lida? Nej, humledrottningen är klok. Det första hon gör när hon valt ut en boplats är att bygga en liten vaxkruka som hon ställer alldeles innanför ingången till boet. Den fyller hon med pollen och nektar för att ha proviant vid dålig väderlek. Sen kan hon sitta i lugn och ro i sitt bohål och kika ut och då och då ta sig en liten munsbit ur pollenkrukan. Henne är det nog bara lite synd om.

När det kommer ett svårt bakslag i vårvädret och jag känner mig riktigt orolig för hur naturen ska överleva brukar jag tänka på att de här arterna ju faktiskt varit med i tusenstals år. De måste ha upplevt värre vårar. Många kan ha strukit med, men arten har överlevt och kommit igen. År efter år. Då vore det ju konstigt om de skulle knäckas just våren 2012!

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…