Annons

Annons

Växterna som överlever höstmörkret – 6 tips

Få saker kan förändra ett rum så mycket som en elegant växt – och nu är det dessutom trendigt att låta grönskan stå i centrum. Här är sex inomhusväxter som klarar av de mörka höstmånaderna!

Dela
(4)

hostvaxter

1. Kaktus

Cactaceae

Kaktusarna var ett måste i varje funkishem på 1930-talet men har nu kommit tillbaka med full kraft. Och det tackar vi för, inte minst då de är så extremt lättskötta och svåra att döda. Allt du behöver tänka på att inte vattna för ofta (och möjligtvis akta dig för taggarna). Välj gärna en stor och ståtlig eller mängder av olika små.

Annons

Ursprung: Amerikanska kontinenten

hostvaxter

2. Svärmorstunga

Sansevieria trifasciata

Den här växten är inte bara tålig – den är en riktig luftrenare. Svärmorstunga (även svärmors tunga) växer tätt och kan med fördel delas upp i fler krukor eftersom. Den kan även få vita, väldoftande blommor. Låt jorden torka ut mellan vattningarna. Svärmorstungan tål, och utvecklas väl, i skugga eller mörker – men vackrast färg på bladen får den på ljusa platser.

Ursprung: Västafrika

 

blomsterlandet-elefantora-jpeg.jpg

3. Elefantöra

Parasollpilea

Den här nätta men ändå iögonfallande växten introducerades i Sverige på 40-talet. Det är en riktig retroväxt som har kommit tillbaka och är nu trendigare än någonsin. Växten är lättskött och kräver inte mycket ljus – bladen blir faktiskt större i mindre ljus. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Du kan även forma elefantörat som du vill. Om du inte gör något kommer den att växa upprätt, men om du hellre vill ha den fyllig och lågväxt är det lätt fixat genom att toppa den då och då.

Ursprung: Kina

 

hostvaxter

4. Monstera/Adams revben

Monstera deliciosa

Formen på bladen ger svaret på denna växts smeknamn ”Adams revben”. Monsteran trivs bra i halvskugga till skugga men kan även stå i visst ljus – dock inte i direkt solljus. Växten är lättskött men kräver en hel del vatten för att frodas. Monsteran kan även blomma och ge goda, ätbara frukter.

Ursprung: Mexiko

 

hostvaxter

5. Radiatorört

Peperomia Argyreia

Med sina vattenmelonliknande blad är radiatorörten väldigt dekorativ och en kul inredningsdetalj. Den trivs bäst i skugga men klarar visst ljus – dock inte direkt solljus. Den är väldigt lättskött, men var noga med att inte övervattna. Spraya den däremot gärna ofta för att bevara luftfuktigheten.

Ursprung: Central- och Sydamerika

 

hostvaxter

6. Silverkalla

Aglaonema commutatum

Denna praktfulla kjol av silver- och grönmelerade blad kräver sitt utrymme – men det är den väl värd. Låt silverkallan torka ut mellan vattningarna (egentligen klarar den sig med vattning endast tredje vecka). Eftersom den växer långsamt och trivs när det är lite trångt behöver den inte planteras om varje år.

Ursprung: Filippinerna

 

Text: Sofia Börjesson

Foto: Shutterstock, Blomsterlander, Plantagen

Källa: Interflora, Plantagen, Blomsterlandet, Odla.nu

 

Läs mer: 

5 växter för dig som glömmer att vattna

Så sköter du våra vanligaste krukväxter

Inred med växter

 


Läs mer om:

Dela
(4)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…