Annons

Annons

7 växter som får oss att må bra

Få saker får ett rum att lysa upp såsom växter. De bidrar med en underbar doft, vackra färger, och ger liv åt hemmet. Men de är faktiskt bra för oss även rent fysiskt. Här har vi sammanställt ett antal anledningar till att ha fler växter i hemmet.

Dela
(2)

Forskare vid NASA har arbetat med att ta fram den ultimata metoden för att rensa luften i sina rymdkapslar, och det har visat sig att lösningen på dålig luft inte är en maskin, utan hederliga blommor. I en lista publicerad av Inc.com har olika blommors positiva inverkan på oss lagts fram.

1. Hjälper dig slappna av

Den blotta åsynen av violer lugnar oss. Bild: IBL Bildbyrå

Annons

Att titta på den afrikanska violen frigör adrenalin som ökar ens energi. Detta leder till att flödet av syre till hjärnan ökar – och vi slappnar av.

2. Luftfuktighet

Ormbunkar är naturliga återfuktare – som dessutom renar luft och mark. Bild: IBL Bildbyrå

Upplever du torr luft i hemmet? Du är inte ensam, och lösningen är inte en dyr maskin utan snarare en ormbunke. Genom en process som kallas transpiration ”svettas” ormbunkens blad ut vätska, som återfuktar luften.

3. Läkande egenskaper

Aloe Verans läkande effekt är väl känd. Foto: Mujo Korach/IBL Bildbyrå

Aloe Vera är extremt populärt idag. Det finns i allt från drycker till hudkrämer, och växtens helande effekter är vida omtalade. Den är bra att ha till hands på sommaren om man bränt sig i solen, men den plockar även upp gifter i luften, bland annat bensen som finns i vissa kemiska tvättmedel.

4. Dämpar allergier

Ampelliljan kan på kort tid få ut allergener som damm ur ditt hem. Bild: IBL Bildbyrå

Ampelliljan är allergikernas bästa vän. På två dagar kan denna vackra blomma rensa ut upp till 80 procent av alla gifter i luften, inklusive mögel och damm. Dessutom är den enkel att ta hand om.

5. De renar luften

Murgröna kan man ha både inom-och utomhus, men inomhus renar den luften bäst av alla. Bild: IBL Bildbyrå

Murgröna renar luften bäst av alla krukväxter enligt NASA, så om du vill ha riktigt bra luft i hemmet är den att rekommendera. Den är dessutom perfekt för arbetsplatsen eftersom den absorberar formaldehyd i luften (som återfinns i mycket kontorsmaterial) och ökar vårt fokus.

6. Ger energi

Aglaonema – eller Silverkalla – ger oss energi. Foto: IBL Bildbyrå

Färgen röd stimulerar oss och ökar både aptit och energi och därför är den rödbladiga silverkallan perfekt att ha i hemmet. Placera den nära någonting du använder på morgonen, som spegeln, för en energiboost innan dagen börjar. Plantans röda bär eliminerar gifter i hemmet och ju äldre plantan blir, desto bättre blir den på att eliminera gifter.

7. Lindrar irritation i ögonen

Gullrankan minskar irritation i ögonen. Bild: IBL Bildbyrå

Gullrankan är känd för att det ska räcka med att titta på den när ens ögon är irriterade så lindras ögonen. Det ska vara speciellt märkbart efter timmar framför tv-, dator- eller telefonskärmar och enligt uppgift kan den förebygga glaukom och grå starr.

Källor: Leva&Bo, Housebeautiful.com, Inc.com, SteptoHealth.com

Läs mer:

10 lättskötta växter för amplar och piedestaler


Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…