Annons

Annons

Varför vaknar jag med dunkande hjärta?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en kvinna på 65 plus och jag har en fråga. Vad kan det bero på att jag ibland på nätterna, när jag sovit ett par timmar, kan vakna och det då känns som om kroppen går på högtryck? Jag blir svettig över hela kroppen och hjärtat dunkar. Efter några minuter återgår allt till det normala. Annars mår jag bra, motionerar regelbundet och har ganska normal kroppsvikt. Tar Enalapril 20 mg och Felodipin 2.5 mg för blodtrycket.
Matte

Annons

Jag skulle kunna tänka mig att de symtom du beskriver beror på att du har sömnapné. Detta är andningsuppehåll, apné, som inträffar i samband med att vi sover. Andningsuppehållen beror på andningsstörningar som betecknas som centrala eller obstruktiva beroende på vad man bedömer vara den bakomliggande orsaken. De centrala beror på en nedsatt känslighet för låg syrehalt i blodet i andningscentrum i förlängda märgen. De obstruktiva beror på att svalgmuskulaturen faller ihop och skapar ett hinder för luften när den ska passera ner i lungorna och stoppar därför andningen tillfälligt. Mitt råd är att du kontaktar din familjeläkare, beskriver dina symtom och frågar om det kan vara sömnapné. Din läkare kan sedan hjälpa dig med remiss för utredning.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…