Annons

Annons

Varför tappar jag så mycket hår?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en kvinna som är 48 år gammal och som gärna skulle vilja ha en förklaring till varför jag plötsligt har börjat tappa så mycket hår. Jag märker det i duschsilen och när jag borstar håret. Det kommer massor av hår – men ännu syns inget på huvudet. Är frisk vad jag vet. Men i somras, strax efter midsommar, hade jag något slags influensa med feber och ont i kroppen. Jag var också väldigt trött och det är jag fortfarande. Kan det vara den där influensan som gör att jag nu tappar så mycket hår?
Louisa

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Håret utvecklas från speciella celler i huden som innehåller hornämne, även kallat keratin. Cellerna sitter i de s k hårsäckarna som finns i läderhuden, dermis, 3–5 millimeter under det översta hudlagret, epidermis. Varje hårstrå har sin egen hårsäck. Ett hårstrå skulle kunna beskrivas som en böjlig tråd av hornämne som växer från cellerna i botten på hårsäcken, den s k hårroten. Ett hårstrå växer ungefär 1 centimeter i månaden. Tillväxten sker inte oavbrutet. Efter en tillväxtfas på 2–6 år kommer det in i en vilofas som varar 2–3 månader. I slutet av viloperioden faller hårstrået av och ett nytt börjar sin tillväxtfas från hårroten och så vidare… Alla hårstrån befinner sig inte i samma fas och vi tappar därför inte allt hår på en gång.
Normalt tappar vi 100–200 hårstrån per dygn. Det kan se mycket ut i hårborsten och duschsilen men tänk då på att du fortfarande har ca 200 000 hårstrån kvar på huvudet. Ett onormalt håravfall kan uppträda i samband med graviditet och vid sjukdomar som t ex svåra infektioner, lever- & njursjukdomar samt störningar i ämnesomsättningen. Du skriver i ditt brev att du haft någon typ av infektion. Detta kan vara en förklaring. Skulle det vara så att du fortsätter att tappa onormalt mycket hår bör du kontakta din familjeläkare.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…