Annons

Annons

Varför rinner mina ögon?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en 76-årig kvinna som har problem med ögonen. De är röda och rinner så att jag blir alldeles blöt under ögonen. Ibland är det så mycket att det ser ut som om jag gråter. På vårdcentralen fick jag några olika slags droppar och salva som inte hjälper. Vad beror det på? Har du något råd att ge? Det här är riktigt irriterande!
Rödögd tant

Annons

Man måste ha en diagnos för att kunna hjälpa dig på bästa sätt. Jag kan tänka mig ett antal olika förklaringar till dina besvär:

1. Tårflödet från ögat till svalget kan vara stört genom att själva tårkanalerna i inre ögonvrån är trånga, tillståndet kallas tårkanalstenos. I sådana fall kan man ibland enkelt vidga med en liten sond sedan man först lokalbedövat ögat.

2. Det kan också vara en kronisk inflammation i tårsäcken i anslutning till tårkanalerna. Här är vidgning med sond oftast inte tillräcklig och man väljer då i stället en mindre operation.

3. En kronisk bindhinnekatarr kan också ge irritation i ögat. Här kan man ofta få bra effekt med enkla ögondroppar som drar ihop blodkärlen i bindhinnan så att svullnaden minskar.

4. Ögonlockens ställning kan förändras genom att bindväven förslappas då vi blir äldre. Kanten på ögonlocket kan då vändas antingen utåt (ektropion) eller inåt (entropion). I det senare fallet kommer ögonlockskanten att skava på hornhinna och bindehinna. Vid utåtvänt nedre ögonlock styrs inte tårarna normalt till tårkanalens öppning i nedre ögonlockets inre kant. De rinner i stället ner på kinden där huden blir irriterad, ibland med ett kroniskt eksem som följd. Såväl ektropion som entropion kan opereras.

När man nu provat olika behandlingar på vårdcentralen, utan att du blivit bättre, kan det vara lämpligt att remittera dig till en ögonspecialist.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…