Annons

Annons

Varför kan jag inte få bältrosvaccinet?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en kvinna som är 57 år gammal. För ett år sedan fick jag ett utbrott av bältros på ena sidan av bröstet. Det läkte utan problem. Min mor hade bältros två gånger på äldre dar. Första gången hade hon inga bestående problem, men efter den andra fick hon smärtor som hon hade kvar så länge hon levde. Jag är därför rädd att samma sak skulle kunna hända mig om jag få bältros igen. Med tanke på det frågade jag min läkare om jag kunde få vaccinet mot bältros som jag vet finns nu. Svaret jag fick av honom var att han inte ville skriva ut det till mig eftersom det inte anses helt säkert. Jag har pratat med andra som fått vaccinet och de har inte haft några problem efter att de fått det. Nu undrar jag hur det förhåller sig med detta.
Tacksam för svar

Annons

Den som en gång haft vattkoppor kan senare i livet drabbas av bältros. Detta beror på att det virus som orsakar vattkoppor ligger vilande i kroppen och att det senare i livet kan aktiveras när immunförsvaret av någon anledning blivit nedsatt. Vissa av dem som haft bältros kan få en komplikation med långdragen svår smärta, det kallas postherpetisk neuralgi på fackspråk. Risken för att utveckla detta ökar med stigande ålder. I dag finns ett förebyggande vaccin mot bältros. Vaccinet har en skyddande effekt mot både bältros och postherpetisk neuralgi och det har en gynnsam biverkningsprofil, det ger alltså inte några svåra biverkningar. Detta har man kunnat konstatera i flera stora undersökningar. Sedan 2006 är vaccinet godkänt i EU. Någon tveksamhet om vaccinets säkerhet finns alltså inte. I Sverige är vaccinet just nu godkänt för vaccination av personer över 50 års ålder och det ingick fram till 31 oktober 2014 i högkostnadsskyddet för läkemedel. Din läkares kommentar grundar sig sannolikt på att man just nu diskuterar om, och i så fall hur, vaccinet ska subventioneras i fortsättningen. Vaccinet är dyrt, det kostar nästan 1 300 kronor för en dos. Detta är naturligtvis en försumbar summa för den som drabbas av bältrossmärta. Men när man från samhällets sida går in och subventionerar ett läkemedel inom ramen för högkostnadsskyddet måste man veta att både patient och samhälle verkligen får största möjliga nytta för pengarna. Man är osäker på om detta är fallet i de åldersgrupper som omfattas av reglerna kring bältrosvaccinet just nu. Möjligen kan det bli så att det kommer att ingå i högkostnadsskyddet från 65 års ålder. Om du vill så har du alltid möjligheten att be din läkare skriva ut vaccinet utan markering för rabatt inom högkostnadsskyddet. Du får då betala hela kostnaden själv.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…