Annons

Annons

Varför hjälper inte salvan mot svedan?

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN Jag har haft svamp- och urinbesvär och har sökt olika läkare på vårdcentralen men inte fått någon hjälp, så jag hoppas du kan hjälpa mig. På dagen läcker jag urin och kissar upp till sju gånger per natt, dessutom svider det i slidan. Jag har fått lite salva men det blir inte bättre. Vad ska jag göra?
83-årig läsarinna
Eftersom vårdcentralen inte kunnat hjälpa dig tycker jag absolut att du behöver träffa en gynekolog. Din allmänläkare kan skriva en remiss om du inte redan har en gynekolog.

Annons

Före besöket hos gynekologen är det bra om du för dagbok i två dygn över allt du dricker och där du mäter urinmängder samt skriver upp tidpunkterna och ev läckage. Allmänläkarna brukar göra denna utredning innan de skriver remiss till gynekologen. Har du inte fått föra en sådan dagbok kan du be om listor på vårdcentralen.

Svedan kan bero på olika saker, exempelvis östrogenbrist, svamp, bakterieinfektion eller eksem. Det är inte alltid svamp när man tror att det är det. Det går inte att avgöra utan att undersöka dig, men allt detta brukar gå att behandla. Ibland krävs upprepad behandling om man har envisa svampinfektioner. Det finns också tabletter som kan minska kissandet på natten, men en utredning krävs för att bestämma om det är rätt för dig!

Har du en fråga till gynekologen? Mejla oss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…