Annons

Annons

Varför har jag så ont när jag går?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en 73-årig kvinna som har haft mycket besvär med värk i kroppen i många år. Har artros och belastningsskador. De senaste åren har det ändå varit hyggligt bra med de mediciner och hjälpmedel som jag fått. Så hände något i somras. Det började göra ont i fötter och vader när jag går. Det är likadant på båda sidorna. Det är inte svullet och gör inte ont när jag trycker på benen. Nu har det blivit så mycket att jag ibland bara kan gå 100–200 meter innan jag får sätta mig på min rullator. När jag suttit en stund går det över så att jag kan gå igen, men så kommer smärtan tillbaka och jag får sätta mig. Vad kan ha hänt? Är det artrosen?
Sonja

Annons

Av den beskrivning du ger tror jag inte att det är artros. Jag får snarare intrycket av att det är blodflödet i benens pulsådror som är otillräckligt. Detta gör att du får syrebrist i benen när du går, på samma sätt som man får syrebrist i hjärtmuskeln när hjärtats kranskärl är trånga. Den här typen av syrebrist och smärta i benen kallas för claudicatio intermittens, på svenska kärlkramp i benen eller fönstertittarsjuka. Vad du nu ska göra är att kontakta din familjeläkare och berätta om dina symtom så att man får inleda en utredning.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…