Annons

Annons

Varför har jag så ont i mitt knä?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är 76 år gammal och har haft besvär med mina knän i några år. Jag har artros i båda. Fick kortison i höger knä med början för ca 2 år sedan vilket hjälpte några månader. I december 2013 tillkom en annan brännande smärta i vänster knä. Den kommer så fort jag sitter ner och jag känner av den oavsett om jag har fötterna i golvet eller högt upp. Den 28 maj 2014 blev jag opererad i höger knä eftersom det var helt nerslitet och inflammerat. Operationen gick bra och jag har tränat mycket både hemma och med sjukgymnast. Kan nu både cykla och gå lite stavgång. Dessutom bowlar jag och går på vattengymnastik. Har nu ont av artrosen i vänster knä. Har fått akupunktur vilket hjälpt en del så jag hoppas att jag slipper operera det. Mitt stora problem är smärtan när jag sitter ner. Har fått Pronaxen och Citodon av min husläkare och det lindrar en stund. Han kan inte säga vad smärtan beror på. Har åderbråck och använder stödstrumpor. Vad kan det röra sig om? Måste jag leva med smärtan resten av mitt liv?
Annars pigg pensionär

Annons

Det var roligt att operationen av ditt högra knä gick så bra, att rehabiliteringen varit lyckad och att du nu sluppit besvär från den sidan. På det sätt som du beskriver smärtan i vänster knä, en brännande smärta som uppträder när du sitter, och inte när du belastar ditt knä, så får jag inte intrycket att det rör sig om typisk artrosmärta i vänster knä. Det hade i och för sig inte varit konstigt om du fått ont i vänster knä eftersom du sannolikt belastade den sidan mer när du hade som mest besvär på höger sida. Smärtan borde i så fall ha förekommit både i vila, när du börjar röra dig efter att ha varit i vila och när du belastar leden i fråga. Smärtans karaktär skulle ha varit huggande, molande och skärande. Att smärtlindrande Citodon och inflammationsdämpande Pronaxen hjälper en stund säger inget bestämt om varifrån smärtan kommer, bara att det sannolikt rör sig om smärta från sjuk eller skadad vävnad. Vad man nu får göra är att undersöka dig igen och då inte bara titta på ditt vänstra knä utan också ägna uppmärksamhet bl a åt din rygg, höftleden på vänster sida och nervsystemets funktion.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…