Annons

Annons

Varför har jag ont i benhinnorna?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en kvinna som gillar att jogga. Men jag får så fruktansvärt ont i mina benhinnor! Varför får jag det? Och är det farligt? Jag har gått till en naprapat som stack mig med nålar, men det blev inte bättre för det. Kan jag fortsätta att gå och jogga trots att det gör ont eller ska jag helt enkelt sluta att röra på mig?
Motionären
Du ska absolut inte sluta att röra dig, du ska bara välja en annan motionsform än den där du fått dina besvär! Benhinneinflammation, som på fackspråk heter tibiaperiostit, är en belastningsrelaterad skada med smärtor i muskler och/eller muskelfästen på framsidan av underbenet. Inflammationen orsakas av överansträngning i samband med rörelser som påverkar muskulaturen på underbenets framsida, t ex gång, löpning och hoppträning. Förutsättningarna för inflammation ökar vid snabb ökning av träningsdosen och vid träning på hårt underlag. Andra faktorer som kan bidra till besvär är höga fotvalv och byte av träningsskor.
De bakomliggande orsakerna till tibiaperiostit är fortfarande ofullständigt kända. Det är inte farligt men kan vara väl så plågsamt. Diagnosen är lätt att ställa på de typiska symtomen. Det viktigaste momentet i behandlingen är att undvika de utlösande belastningsmomenten och använda andra träningsformer där man inte på samma sätt belastar underben och fotled, t ex cykling och simning. Vid akuta smärtor kan kylning ge lindring liksom behandling med antiinflammatoriska läkemedel. De sistnämnda kan tas både i tablettform och som gel lokalt. Man måste ha tålamod, det kan ibland ta tid innan det går över. På sikt får man tänka på förebyggande åtgärder. Genom att träna upp musklerna på underbenets framsida klarar dessa ansträngningen bättre. Väl anpassade träningsskor, eventuellt med inlägg, kan också hjälpa. Undvik löpning på hårda underlag som asfalt och löpband. Och var noga med att stretcha, detta ger lindring men är också en viktig förebyggande åtgärd.

Annons

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss! 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…