Annons

Annons

Därför firar vi Valborg

Valborsgsfirandet i Sverige har anor tillbaka till medeltiden och tyska rötter. Inslaget med festande ungdomar har alltid varit ett genomgående tema.

Dela
(0)

Tradition med långa anor. Bild: IBL

Den allmänna bilden av Valborgsfirandet handlar om stora eldar, körsång och festande ungdomar. Och det är ett firande som har långa anor i Sverige. Själva namnet på företeelsen letade sig till Sverige på medeltiden från Tyskland och helgonet Walpurgis. Walpurgis var en tysk abbedissa som levde på 700-talet och som helgonförklarades på 1400-talet. Hennes dag, 1 maj, hade redan tidigare varit ett viktigt inslag i den vanliga förkristna festkalendern. Det var då städerna valde köpmanna- och hantverkargillena nya dignitärer, och i byarna hölls bystämma med val av ny ålderman.

Annons

Kvällen innan var Walpurgis-nacht. Då samlades man utomhus till en fest och tände bål för att skrämma bort häxor och onda andar som ansågs vara i faggorna vid just den här kvällen.

”Firats sedan Hedenhös”

I Sverige blev Walpurgis Valborg. Här har Walpurgis dock kommit långt i bakgrunden för firandet som mer blivit en fest för att välkomna våren. Det gamla bränns bort, det nya växer fram.

Själva eldandet kan också ha sina rötter i jordbrukssamhället inför att djuren skulle släppas ut på vårbete. Och med den förklaringen så tändes eldarna för att hålla vargar och andra vilda djur borta från korna och getterna.

Carl Von Linné kommenterade till exempel sedens ålder efter en resa genom Västmanland 1749, skriver Nordiska Museet. 

”ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren”

Ungdomens kväll

Valborg förknippades redan tidigt med ungdomar och deras festande. I de gammaldanska områdena – Skåne, Halland och Blekinge – gick pojkar och flickor runt i byarna och uppvaktade bönderna. När de förbjöds att använda kyrkans klockor till samling, övergick de till att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet, skriver Moderna Museet om en möjlig förklaring till traditionen.

Valborg är en populär studentfest. Bild: IBL

Ungdomstemat har bestått ända in i våra dagar där det, speciellt i studentstäder, festas friskt.

Att tidningarna rapporterar om urspårat fylleri på Valborg är inget nytt. När storstäderna växte under 1800-talet blev Valborgsfirandet i stort sett synonymt med superi bland arbetare och dagen efter var tidningarna fulla med skakande vittnesmål.

Valborg är även stort i den akademiska världen. I såväl Finland som Sverige innebär Valborg fest i universitets- och högskolestäder. I Göteborg körs till exempel Chalmerscortègen traditionsenligt genom stan och i Lund sjunger studentsångarna ut vintern. I Uppsala har forsränningen med allehanda flytetyg dragit mängder av publik sedan traditionen drog igång 1975.

Det påminner inte så mycket om Walpurgis men det är en av vårens största fester.

”Siste april” i Lund har blivit en tradition. Bild. IBL

Källa: Nordiska Museet, Wikipedia

 

Läs också:

Därför firar vi påsk


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…