Annons

Annons

Varför är bittermandlar giftiga?

Dela
(5)

HUSLÄKAREN. När jag var liten kunde det hända att man fick en bittermandel bland de vanliga mandlarna. Man märkte det direkt eftersom det smakade så illa och man spottade ut. Fast smaken kunde sitta kvar i munnen. Man fick höra att det var väldigt farligt att få bittermandel i sig. Vad är det som är så giftigt i bittermandel som inte finns i vanliga mandlar? Kan man köpa bittermandel i dag?

Annons

En som undrar

Bittermandel är släkt med den vanliga mandeln och de växer tillsammans. Man använder ofta en liten mängd bittermandel för att förstärka mandelsmaken i bakverk. Vad som gör bittermandeln farlig är att den, liksom kärnorna i aprikoser, persikor, körsbär och plommon, innehåller ämnet amygdalin.

När amygdalinet kommer i kontakt med vatten bildas bland annat vätecyanid, som är ett starkt gift. Redan 8–10 bittermandlar kan vara en dödlig dos för ett litet barn. Symtomen vid en lindrig förgiftning är yrsel, illamående och magbesvär. I allvarligare fall blir symtomen mer uttalade med hjärtklappning, andningspåverkan och medvetslöshet.
I vissa länder, t ex USA, är bittermandel förbjudet pga sin giftighet. Nu använder man som sagt bara en liten mängd i samband med matlagning och när de gäller de bakverk som tillreds i ugnen förångas det mesta av det giftiga ämnet. För den som vill vara riktigt på den säkra sidan finns bittermandelsarom att köpa. Den innehåller inte amygdalin och kan alltså inte bilda vätecyanid. Vad beträffar förgiftningar ska man vända sig till Giftinformationscentralen vid misstanke om förgiftning. Vid akuta fall ringer man 112 och i mindre alarmerande fall 08-33 12 31.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(5)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…